Gesleep met uranium in KIvu

Wikileaks, Congo: Volgens ambtsberichten van de ambassade van de VS in Burundi, slingert er hier en daar in Congo uranium. Twee ambtsberichten uit 2007 spreken over 'multiple containers'. Volgens de berichten duurde het vier maanden voor de bunker, waarin de containers werden gevonden, kon worden geopend, vanwege landmijnen en boobytraps. Volgens de informant van de ambassade ligt nu een container van drie kilo in Bukavu en een in Goma en worden verschillende containers te koop aangeboden. Deze berichten bevestigen eerdere bevindingen van de VN over uraniumsmokkel in met name Oost-Congo.

Donderdag 2 december Volgens een VN-rapport van 29 november hebben de rebellen in Oost-Congo een steeds grotere grip op de grondstoffenhandel. Eén groep (Hutu-rebellen  van het FDLR) probeerde in 2008 zelfs 5 blikken uranium te verkopen. Overigens zonder succes. Het rapport bevestigt dat veel rebellen officieel behoren tot het reguliere Congolese leger (FARDC). Deze 'beschermers van het volk'  branden hele dorpen plat, martelen, plunderen, heffen belasting en verkrachten. De mijnen in Oost-Congo zijn sinds september officieel gesloten. Het gevolg hiervan laat zich nu zien: de kleine artisanale mijnwerkers (creuseurs) moesten het veld ruimen,  de soldaten en rebellen hebben het van hen overgenomen.

De Rwandese Pravda. de New Times,  gaat zoals gebruikelijk op haar eigen manier met het rapport aan de haal. In het artikel wordt uitsluitend gesproken over de FDLR die zich bezighoudt met de smokkel van uranium. Dat het gaat om één groep en dat er honderden blikken uranium nodig zijn om 1 gram bruikbaar materiaal te verkrijgen, dat meldt wel het VN-rapport, maar niet de New Times. De New Times vertelt wel uitgebreid over de ondergrondse opslag waarin de blikken werden gevonden en dat de groep twee jaar heeft lopen leuren met het uranium. De New Times meldt weer niet dat van de 3.723 gemelde incidenten in het eerste halfjaar van 2010, er 698 toegeschreven worden aan de FDLR maar dat bijna het dubbele (1.302) voor rekening komt van het reguliere Congolese leger, inclusief dus de geintegreerde Tutsi-rebellen van het CNDP.