Zwerver


Maandag 21 Juli 2014

Zwerver

Het regent buiten hard. Op de weg staan grote plassen, dankzij de grote vrachtwagens die de afgelopen maanden ladingen grote, gekapte bomen uit de bossen hebben gehaald. 

Buiten, tegen het raam geplakt, zit een kleine kat. Haar haren staan in plukjes rechtovereind. Hoe ze ook haar best doet zich te wassen, de haren blijven in plukjes overeind. Ze staart naar binnen. Ze ziet me koffie maken en een grote, weldoorvoede. blinde kat aaien en eten geven. De grote kat ziet de kleine kat niet. Het kleintje kan weer niet zien dat de blinde kat blind is. 

De kleine kat zit droog. Ze heeft een goede plek uitgezocht om de nacht door te brengen, zo tegen ons raam. De wind komt van de andere kant. De afgelopen dagen is ze niet van ons huis weg te slaan. Als het even kan, probeert ze binnen te sluipen en het eten van de grote blinde te jatten. Die ziet het toch niet. 

Ze is niet verslaafd, heeft geen psychische problemen, voor zover ik kan nagaan als mens die naar een kat kijkt. Toch zwerft ze. Waarschijnlijk is ze als zwerver geboren, onze buurvrouw houdt er een grote kattenfamilie op na, waarvan er af en toe een paar hun heil elders in de wereld zoeken. Soms is dat ver, soms is dat een huis verder. Bij ons dus, een paar honderd meter van buurvrouw.

Ze is bruin met wit, en haar ogen staan stout. Waarschijnlijk geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ik denk dat ze vol verlangen naar binnen staart. Dat voor haar 'binnen' het equivalent is van de kattenhemel: altijd droog, altijd eten. Dat aaien hoeft voor haar waarschijnlijk niet. Maar dat zijn net zo waarschijnlijk menselijke projecties die weinig van doen hebben met wat er werkelijk in de kleine kat omgaat, hoewel 'eten' waarschijnlijk wel de belangrijkste gedachte is van het katje. 

Omdat ze hardnekkig bij huis blijft rondzwerven, begin ik te denken aan 'oplossingen'. Met haar naar de dierenarts en kijken of hij een goed huis weet, naar een asiel (als ze dat hebben bij ons in de buurt), of terugbrengen naar buurvrouw. Haar in huis nemen is geen optie, echtgenoot heeft dat al duidelijk gemaakt. 

Trouwens, als we weer terug gaan naar Den Haag komt ze waarschijnlijk in wat zij zou ervaren als de 'katten-hel'': geen woelratten, muizen, mollen, baby-dassen en ander scharrelend warm vlees waar op jacht gemaakt kan worden. Geen kilometers bos en hei. Slechts een klein stadsappartement met daarachter een klein stadspark, dat ze zou moeten delen met tientallen andere hele grote, weldoorvoede buurtkatten. Als ze per ongeluk de straat op wandelt, dan scheuren er honderden auto's langs haar heen. Een onbekend fenomeen hier, waar uitsluitend de postbode langs komt en die hele grote bomen-vrachtwagens. Oh ja, en zes keer per dag een trein natuurlijk.

Ik heb zojuist opnieuw koffie gemaakt. Ze zit nog steeds tegen het raam geplakt. Wat is 'asiel' in het Frans?