Weblog Congo (DRC)


Virunga parkwachter krijgt prijs, april 2017

Lucha, november 2016

Goma, november-december 2016

Baraka Entreprises Bukavu, a PUM-project, june 2015

Aanloop presidentsverkiezingen in DRC-2017, januari 2015

Gevangenissen in Congo levensgevaarlijk, juli 2014

Oost-Congo veilig? augustus 2014

Rebellenleider Janvier en zijn volgelingen, februari 2014

Jeugdgevangenis in Goma heeft niets, zelfs geen eten, oktober 2013

Belastingen kunnen Congo redden, oktober 2013

Bisimwa: We are not afraid of mercenaries, 21 august 2013

Blog situation Goma, august 2013

Wat gebeurt er in Goma? augustus 2013, eigen dagboek

Wat kost een Congolese volksvertegenwoordiger? 27 juli 2013

Coupepoging? 12 april 2013

Goma: een dag uit het leven van een student, 31 januari 2013

Goma, methaangas en explosiegevaar, 24 januari 2013

Congo is blinde vlek van de wereld, 22 november 2012

Rwanda, de rebellen en Oost-Congo, 

M23, laatstste bijdrage augustus 2013

Monusco, laatste bijdrage 2013

Balkanisatie DRC, laatste bijdrage mei 2012

Killer Koning Ntaganda, laatste bijdrage 30 april 2012

Presidentsverkiezingen, laatste bijdrage maart 2012

15 reasons to annul DRC elections, 29 december 2011

Minister zegt dat Congo geen bloedmineralen meer heeft, 13 oktober 2011

Weer Crash Hewa Bora, juli 2011

Vrouw, verlaat Congo, 16 juni 2011

Floribert Chebeya, 1 jaar dood, 2 juni 2011

Monusco in luilekkerland, 23 mei 2011

Politici in Bukavu praten makkelijker, 27 april 2011

Afwatering, 24 april 2011

Brave jongens die Congolezen, 24 april 2011

Achter op de brommer bij papa Charles, 21 april 2011

Rebellen en kaas in Masisi, 18 april 2011

Terug naar Burundi, 25 februari 2011

Presidentsverkiezingen 2011

Offensief tegen FDLR,20 december 2011

Gesleep met Uranium in Kivu, december 2010

Sylvestre ontdekt Nederland, 27 november 

Nieuwe oorlog in Kivu? 9 november 2010

Moorden gaat gewoon verder. 21 oktober 2010

Mijnwerkers in Burundi, september 2010

Sylvestre van dag tot dag, laatste bijdrage, juni 2012

Sylvestre bijna dood, maar vrij, De Groene Amsterdammer, oktober

De hemel kan wachten, De Groene Amsterdammer, 1 september

Sylvestre verdwenen, 26 augustus


Sylvestre van dag tot dag

Sylvestre van dag tot dag

Sylvestre bij waterpunt

Plek waar Sylvestre werd ontvoerd

Lees over Sylvestre in de Groene: Deel 1 Chaos in Congo

.


Maandag 16 maart 2015

De politie vond het een gewone inbraak, die bij mensenrechtenactivist Sylvestre Bwira. Driehoog achter en als enige van het pand je deur in getrapt, dat was de normaalste zaak van de wereld in deze wijk. Er werd wel 15 keer per maand zo ingebroken, glimlachte de vriendelijke agent. Waarom dacht meneer dat het geen gewone inbraak was? 

Sylvestre glimlachte sereen. Nou, omdat hij bijvoorbeeld ontvoerd en gemarteld was in Congo door rebellen. Die hadden hem voor dood langs de kant van de weg achtergelaten, spoten hem een onbekende vloeistof in en fluisterden in zijn oor dat ze hem overal zouden weten te vinden en dat er een dag kwam waarop hij zou worden gevonden.

Ook ontvangt hij al vier jaar onafgebroken dreigtelefoontjes. Hij verving al een aantal keren zijn simkaart, maar binnen een week hing de dreigbeller weer aan de telefoon: 'We krijgen je wel. We weten je overal te vinden. Den Haag is niet ver weg.' Tegenwoordig belt Sylvestre prepaid naar Congo en gooit na een keer bellen zijn simkaart weg. 

Virunga parkwachter krijgt prijs

Maandag 24 april 2017

Parkwachter Rodrigue Katembo krijgt prijs

Rodriguez Katembo werd bedreigd door zijn eigen parkwachters, overheidsvertegenwoordigers en het Britse oliebedrijf SOCO. Hij werd gearresteerd door de Congolese veiligheidsdienst en gemarteld. Zijn baas, Emmanuel de Merode werd aan aantal keren beschoten. De afgelopen vijftien jaar werden in Virunga Park, Oost-Congo, meer dan 160 parkwachters gedood. Park Virunga is misschien het meest gevaarlijke onderdeel van de Unesco-werelderfgoedlijst. Om de natuur in het gebied te beschermen, worden levens gegeven. Rodriguez Katembo lukte het om olieboringen te stoppen. Hij krijgt daar vandaag de prestigieuze ‘groene' Nobelprijs voor: de Goldman Environmental Prize.

Mede dankzij Katembo moest het Engelse oliebedrijf het hoofd buigen: in november 2015 zegde het bedrijf toe niet naar olie te zullen boren, ook al heeft het een vergunning. Die kreeg het bedrijf in 2010 van de Congolese overheid, ook al mocht er helemaal niet naar olie worden geboord. De verontwaardiging internationaal over de vergunning was dan ook groot. Bij toeval stuitte Katembo op een ploeg van SOCO die bezig waren met een illegale proefboring naar olie. 

Aanloop naar de presidents verkiezingen in DRC- 2016

31 maart 2017

VN-experts vermoord, politieagenten onthoofd, regeringsakkoord van de baan:

Honderden kruitvaatjes in Congo staan op ontploffen

In Congo zijn twee VN-experts en hun tolk vermoord. In de provincie Centraal Kasaï werden de twee lichamen gevonden van Michael Sharp (VS) en Zaida Catalan (Zweden) die deel uitmaakten van een groep experts die de opdracht hadden onderzoek te doen naar conflicten in de provincie Kasaï. Ook het lichaam van hun tolk Betu Tshintela is gevonden. 

De twee experts werden samen met hun tolk ongeveer twee weken geleden ontvoerd. Bij hen waren ook hun chauffeur en twee begeleiders op motoren; deze zijn –voor zover ik weet- nog niet gevonden. Het is voor het eerst dat in Congo VN-experts zijn vermoord. In Kasaï vallen honderden doden door de strijd tussen de Congolese autoriteiten en rebellen die onder leiding staan van Kamwina Nsapu. Zo’n 200.000 mensen zijn vanwege de onrust op de vlucht. De gevechten begonnen in augustus 2016, met de dood van een rebellenleider. De onrust groeide naarmate de presidentsverkiezingen steeds verder werden uitgesteld.

Lucha

Woensdag 21 december 2016

Complete chaos in Congo

Zoals verwacht is het chaos in Congo. Hoewel er afgelopen maandagavond, bijna in allerijl, een interim-regering werd aangesteld bestaande uit maar liefst 67 ministers en staatssecretarissen, vielen er vele doden en gewonden. Hoeveel, daarover lopen de bronnen uiteen, maar dat de overheid naar geweld grijpt bij manifestaties, dat staat buiten kijf. Er is geschoten en volgens de BBC is er traangas gebruikt.

Human Rights Watch schrijft in haar persbericht over de presidentiële garde die van deur tot deur trok om jongeren te arresteren. Overal  in Kinshasa waren wegversperringen, waar mensen werden ondervraagd en beroofd van hun geld en telefoons. In Goma werden links en rechts jongeren gearresteerd die in het rood waren gekleed, de symbolische dracht van Lucha.

Inmiddels lijkt whatsapp bij mijn vrienden niet meer te werken. Ik krijg geen berichten meer. Dubbele vinkjes bij verzenden ontbreken, wat er op duidt dat ze niets ontvangen. Hoe het zit met Twitter en Facebook kan ik nog niet zo goed beoordelen. RFI, het Franse station voor Afrika en in Congo het beste beluisterd, wordt al sinds half november gestoord. Daarnaast kunnen nu ook Canal Congo TV en Radio Liberté Kinshasa niet meer worden ontvangen.

Goma, november-december 2016

Zie ook mijn ervaringen met LUCHA

woensdag 14 december 2016

Nog maar enkele dagen en dan is het 19 december, middernacht. De uiterste termijn waarop de Congolese president Kabila, moet aftreden, omdat zijn tweede mandaat is afgelopen. De druk op de president is de afgelopen weken enorm toegenomen omdat gevreesd wordt voor een uiterst instabiele periode met veel geweld.

De Congolese regering heeft in ieder geval flink wat geld uitgetrokken om middels een grote advertentie in de New York Times aan te kondigen dat het slechts gaat om een handjevol extremisten dat geweld wil, en dat het merendeel van de bevolking langzaam met elkaar naar en vreedzame overgang wandelen.

De overheid vergeet voor het gemak te melden dat het allemaal niet zover had hoeven komen, als de president gewoon was afgetreden na zijn tweede mandaat en had gezorgd voor nieuwe presidentsverkiezingen.

In Goma lijkt het op stilte voor de storm. Iedereen houdt de adem in. Sommigen mompelen dat het mee zal vallen: enkele dagen vol geweld en dan gaat ieder weer zijns weegs. Anderen denken dat acties van de nieuwe organisatie LUCHA voor onrust zullen zorgen, ook al willen zij alleen vreedzame manifestaties. De overheid heeft immers al hun acties verboden omdat ze geen officiele vereniging zijn. Lucha roept ook op tot een algemene staking vanaf 20 december.

DRC: Baraka Entreprises, Bukavu



Donderdag 12 november 2015

Op Malta vergaderen Afrikaanse en Europese leiders. Doel: minder economische vluchtelingen uit Afrika naar Europa. 

Tegelijk met de top op Malta kreeg de ondernemer van Baraka Entreprises uit Bukavu in Oost-Congo te horen dat zijn visum is geweigerd. De ondernemer zou naar Nederland komen om te kijken wat voor drukpers hij zou kunnen kopen. Hij komt hier op uitnodiging van PUM, een organisatie van oud managers en directeuren die zich vrijwillig inzetten voor bedrijven in kwetsbare gebieden. PUM is een van de paradepaardjes van het ministerie van Buitenlandse Zaken; het combineert immers handel en ontwikkelingswerk. Ik zou de ondernemer 10 dagen lang begeleiden; het programma was helemaal klaar.

De ondernemer heeft zijn visum aangevraagd bij de Belgische ambassade in Kigali. Belgie doet blijkbaar de afhandeling voor Nederland. Wat precies de reden van de weigering is weet ik niet. Misschien weten ze in Belgie niet wat PUM is. Ik denk dat ons ministerie van Buitenlandse Zaken maar eens een hartig woordje met de Belgen moeten wisselen. De ondernemer uit Congo is geen economisch vluchteling. Integendeel. Als hij zijn bedrijf kan uitbouwen, zorgt hij voor meer werkgelegenheid in zijn eigen regio. Dat is toch precies wat we als Europa willen?

M23 en de oorlog in Kivu vanaf voorjaar 2012

drcmonusco-2.JPG

Dinsdag 6 januari 2015 

Wordt Sheka leider van een nieuw M23?

Ze haalden Kasereka van zijn taxi en hakte zijn hoofd af. Daarna staken ze zijn hoofd op een stok en liepen er triomfantelijk mee door het dorp Pinga dat ze zojuist hadden veroverd. Ze zongen: ‘Wij gaan ze uitroeien, die Hunde.’ We schrijven augustus 2012. Al een jaar loopt er een arrestatiebevel tegen mai mai rebellenleider Sheka, maar niemand krijgt hem te pakken in het slecht toegankelijke mijngebied Walikale, ongeveer zo groot als Rwanda. In een vandaag uitgebracht rapport van Human Rights Watch worden de gruweldaden van Sheka nog eens op een rij gezet en zijn allianties onder de loep genomen.

Zo blijkt Sheka, aldus HRW, nog steeds geld te krijgen van Rwanda. De betalingen zouden zijn begonnen nadat hij een voormalige FDLR-bondgenoot vermoordde, aldus Sheka zelf tijdens een bijeenkomst in een kerk. De FDLR is al sinds de genocide in 1994 de vijand van Rwanda en het instrument om ongestoord te kunnen rondwandelen in buurland Congo. Volgens bronnen van HRW reist de Tutsi-vrouw van Sheka regelmatig naar Rwanda, zij fungeert als een soort ‘liaison-officier’. Volgens voormalige rebellen worden er vanuit Rwanda regelmatig wapens en ammunitie Goma ingesmokkeld verstopt in zakken met bonen, door motortaxi’s.

Rebellenleider janvier en zijn volgelingen

Woensdag 26 februari 2014

Afgelopen augustus liep ik op een regenachtige zaterdagnamiddag door het dorpje Nyabiondo in Masisi (Oost-Congo). Het begon al een beetje te schemeren. Er was markt geweest langs de enige straat; hier en daar lagen nog wat stapeltjes tomaten, slippers en kleding. Kinderen renden heen en weer. Vrouwen babbelden met elkaar terwijl ze hun handelswaar inpakten; mannen keken toe in de deuropening van hun hut. Een vredig tafereel. Niets wees er op dat dit dorp een uitvalsbasis was van de lokale rebellenleider Janvier. Tot we door een poort een grote tuin binnenliepen. Daar wemelde het van de jongemannen, sommige herkenbaar als soldaat vanwege hun uniform. Ik was samen met twee vrienden van Janvier 's ochtends vertrokken uit Goma; ik wilde een interview met Janvier en zij hadden het geregeld. 

Een lullig stukje van 70 kilometer had ons 7 uur reizen gekost. Het had erger kunnen zijn: we waren onderweg geen vrachtwagen tegengekomen die was vastgelopen in de modder of die door zijn voegen was gezakt. Als dat was gebeurd, hadden we waarschijnlijk de nacht in de auto moeten doorbrengen. 

Belastingen kunnen Congo redden

Vrijdag 31 januari 2014

Met de ene hand geven, met de andere nemen

Congo is een chaos en dankzij die chaos kunnen bedrijven het land stelselmatig beroven. Corrupte ambtenaren, regels die niet worden nageleefd, politie die de regels niet handhaaft, het ontbreken van een degelijk rechtssysteem, niet bijhouden van administratie alles draagt bij aan de chaos en willekeur. Neem bijvoorbeeld Katanga. Persbureau Reuters kreeg inzage in een rapport van het Congolese Openbaar Ministerie waarin berekend werd dat bedrijven in de mijnsector, tussen 2008 en 2013, maar liefst 3,7 miljard dollar aan douanerechten en boetes niet hebben betaald. Dat is de helft van de jaarlijkse begroting van heel Congo. 

Je krijgt dus de vreemde situatie dat Westerse landen aan de ene kant Congo met veel geld steunen, terwijl hun bedrijven het land beroven. Tel uit je winst. Overigens heb ik geprobeerd uit te vinden hoeveel Congo krijgt per jaar, maar dat valt niet mee voor een financiële leek als ik. In de begrotingen zie ik geen post buitenlandse hulp. Wel heb ik bedragen voor landen afzonderlijk, bijvoorbeeld de VS met 262 miljoen dollar, die zou je dus bij elkaar moeten optellen. Plus natuurlijk het geld dat alle hulporganisaties binnenbrengen en niet te vergeten de VN-vredesmacht Monusco.

Jeugdgevangenis Goma heeft geen eten

Woensdag 23 oktober 2013

Jeugdgevangenis in Goma heeft niets, zelfs geen eten

De vredesbesprekingen in Kampala tussen de rebellen van M23 en de Congolese regering verlopen niet erg voorspoedig. Afgelopen maandag wandelde de Congolese regering weg van de onderhandelingstafel. De Congolese regering beschuldigt M23 ervan de besprekingen te vertragen, zodat ze hun troepen en materiaal kunnen versterken, M23 beschuldigt de Congolese van hetzelfde. Rond Goma worden steeds meer tanks en soldaten gestationeerd. Verwacht wordt dat nieuwe gevechten niet lang op zich zullen laten wachten. Nog steeds wordt verteld dat M23 zijn nieuwe (kind)soldaten vooral uit Rwanda rekruteert, en veel materieel de grens datzelfde land oversteekt. 


De jeugdgevangenis van Goma werd volledig kaalgeplukt tijdens de bezetting van M23 vorig jaar november. Zelfs deuren werden meegenomen. Natuurlijk namen alle jonge gevangenen de benen. Toen ik er was, afgelopen augustus, zaten er 52 jongens, waarvan de meesten waren veroordeeld voor verkrachting. De directeur deed er luchtigjes over: 'Ach, het zijn pubers. Ze vrijen met een minderjarig meisje en als dat meisje later spijt krijgt, of wordt gesnapt door haar familie, zegt ze dat het een verkrachting was. Is zij van het probleem af. 

Gevangenissen in Congo levensgevaarlijk

Dinsdag 8 Juli 2014

Ik schaam me

Vandaag is weer een hoorzitting bij de IND van een Rwandees die beschuldigd wordt van genocide. Zijn dossier, net als dat van de andere dossiers die ik heb gezien, rammelt aan alle kanten. De IND wil zo graag boeven vangen, dat ze stukjes touw aan elkaar probeert te knopen die helemaal niet aan elkaar te knopen zijn. Zo is zijn 'individueel' ambtsbericht niet voor hem gemaakt, maar voor iemand die tegelijk met hem voor dezelfde organisatie werkte.  

Hoe meer ik te weten kom over de manier waarop Nederland omgaat met dit soort zaken, hoe meer ik me schaam. Bij Justitie werken on-mensen, die op een on-menselijke manier mensen uit ons land schoppen. 

Neem nu bijvoorbeeld de drie Congolezen die deze week naar de Democratische Republiek Congo werden teruggevlogen. Ze hadden getuigd bij het Internationaal Strafhof en moesten weer naar hun gevangenis in Kinshasa. Amnesty International en Human Rights Watch maken zich grote zorgen over het lot van de drie: de gevangenissen in Congo zijn verschrikkelijk; daar heerst de wet van de jungle, het recht van de sterkste. Ik geef een voorbeeld uit een rapport dat ik kreeg van een lokale mensenrechtenorganisatie uit Goma. Het gaat over de gevangenis in die stad, maar wat hier beschreven wordt, geldt voor elke gevangenis in Congo.

Oost-Congo veilig? Ja, zegt VN-baas Kobler


Maandag 4 augustus 2014

Oost Congo veilig?

Martin Kobler, de baas van de VN veiligheidstroepen in Congo, vertrekt naar de Veiligheidsraad in New York om verslag uit te brengen over de veiligheidssituatie in Oost-Congo. Hij is redelijk tevreden zei hij tegen Radio Okapi, de radio van VN-vredesmacht Monusco. Vergeleken met de vorige keer dat hij zich daar meldde is de situatie sterk verbeterd. De vorige keer dat Kobler bij de Veiligheidsraad was, bombardeerden de rebellen van M23 de stad Goma. M23 is nu weg, zegt Kobler. Of dat echt waar is valt te betwijfelen, ze hebben in ieder geval een gevaarlijke erfenis achter gelaten. 

Sinds M23 is gevlucht vorig najaar, worden overal in Noord-Kivu wapens gevonden. Ik krijg regelmatig foto's van zo'n vondst opgestuurd. Dit weekend stuurde een lokale hulporganisatie een nauwkeurige opsomming van wat er in één enkel depot werd gevonden: 1 raketwerper die pantserwagens onschadelijk kan maken, 12 kanonnen met een bereik van 400 meter, 10 mortieren die een helikopter uit de lucht kunnen schieten, 96 kleine raketwerpers, 500 mijnen en dan natuurlijk nog de nodige ammunitie. Of deze wapens braaf zijn overgeleverd aan Monusco of het Congolese leger is niet duidelijk, de lokale NGO zegt dat ze de informatie hebben van een kolonel die nu het bevel voert over het depot. Dat kan natuurlijk iemand van het Congolese leger zijn, maar het kan net zo goed een mai mai rebellen kolonel zijn. 

Congo, augustus 2013 Goma onder vuur

bertrandbisimwa.JPG


Woensdag 25 september 2013

Gevolgen Frank Dodd

Ik zag een interessant rapport voorbijkomen over de gevolgen van de Frank Dodd wetgeving voor Congo. Frank Dodd is een Amerikaanse wet die verbiedt dat bedrijven grondstoffen gebruiken uit conflictgebieden. Samen met het presidentiële besluit om mijnen in grote delen van Oost-Congo van september 2010 tot maart 2011 te sluiten, zorgde dat voor het ineenstorten van de economie. Om iedere twijfel uit te sluiten, kochten bedrijven liever geen erts uit Oost-Congo. De prijs van tantalum, tin en tungsten daalde van 5,5 - 8 $ naar 2 $ voorjaar 2012. In feite was china nog de enige die het erts kocht, maar ook daar heeft de Congolese regering inmiddels een einde aan gemaakt. Het had dramatische gevolgen voor de levensstandaard in het gebied. Het was voor een aantal jongeren reden om zich maar aan te sluiten bij rebellen. Op een andere manier iets verdienen was toch onmogelijk. Als gevolg van de wet en het presidentiële besluit, steeg natuurlijk de illegale handel. Een aantal experts ziet ook een lichtpuntje: door de lage prijzen, verdienen de rebellen minder aan de grondstoffen. Iedereen is het er wel over eens dat de grondstoffen niet de oorzaak zijn van de problemen in Oost-Congo, maar wel als brandstof fungeren, omdat rebellen de grondstoffen gebruiken om wapens te kopen. Een expert-groep van de VN ziet ook een lichtpuntje: met name bij de grote mijnen van grote bedrijven is de veiligheidssituatie verbeterd. 

Bisimwa: 'We are not afraid of mercenaries'

bertrandbisimwa-1.JPG


Wednesday august 21 I had a 2-hour interview in Bunanaga with Bertrand Bisimwa, the political leader of m23. On our way home we stopped and took pictures of M23 rebels, hanging around the frontier between M23-country and FARDC/Monusco dominated ground. This was Kibati. Around five o’clock we were back in Goma. An hour later fighting began at Kibati.

On Thursday and Saturday bombs were thrown at Goma killing several children and civilians. FARDC accused Rwanda, Monusco said bombs were coming from M23, M23 accused FARDC.

On Thursday the special brigade (3.000 men) came in action for the first time. They have a special mandate to neutralize M23 rebels. They use heli’s, artillery: ‘Everything possible to eliminate M23’, according to Monusco’s chief general Stantos Cruz. 

On Saturday, after a new bombardment on their town, angry people protested in the streets of Goma. One protester was killed.

Now on Monday fighting continues. It’s not clear how many people were killed and wounded up until now. FARDC, Monusco and the special brigade are trying to conquer the hill from which, according to them, M23 shoots at Goma with long-range weapons.  It’s not clear if FARDC advances or M23.

Goma, august 2013

trouwen.jpg
soldatencontrole.JPG

Sunday august 25, 2013

Rumours …..

Talked with several people these last days who are pointing towards president Kabila. According to their assessment, he's the head of M23 AND of FARDC. 'Why do you think FARDC has not yet conquered M23? It's because Kabila profits from this chaos. Not only does he profits from all the minerals, he also hopes to use the rebels and the chaos to get another term as president. And if that won't work because of the constitution, he hopes to get one of his friends in. All the signs are pointing that way. Look at the material of the FARDC. it's a mess. Look at the way they fight. Every time they win, they stop fighting. Nothing has changed since CNDP was active in the region. In those days CNDP controlled the Congolese army. Now M23 controls the army.Did you know 99 percent of the commanders in the army are rwandophone? You can write its down. but please, do not give my name.'

There are a million rumors and conspiracy theories flying round in Goma these days. But it's true: FARDC material is in deplorable condition. Someone at UN said he felt pity for the soldiers. 'Look at that tank. Do you see, they can't even get inside. They have to stay outside the tank and even sleep on the tank.' Others are telling the contrary. Because of change in command and wages paid through the bank, soldiers are in better condition and have better morale. 'This is a different FARDC then a year ago.'

Wat gebeurt er in Goma? augustus 2013

Saturday august 24, 16.00 hrs 

Three civilians were killed, several wounded today. One of them was killed during heavy protests in the center of the city.  A south African soldier was heavily wounded. According to Lambert Mende, spokesperson of the government, there are 12 M23 prisoners. 

Everything has calmed down a bit in Goma, but population is still very nervous. Many people tell me they will not sleep tonight, or sleep in a place they feel more secure. People at Monusco are also on edge. One of them told me he had a feeling M23 was planning to bombard the base. 

Goma was in chaos this morning. People were furious about ongoing bombing of innocent civilians. They accused Monusco of not protecting the population. At first young people began to make barricades. After that a dead body was dragged through the streets out of protest against ongoing bombing and insecurity. Later on a protester died. Bystanders accused Monusco of having fired on the protesters. Monusco strongly denied. 

During a pressconference Monusc-boss Martin Kobler accused M23 of manipulating the population in order to create more chaos. He also accused M23 of playing the ethnic card, by targeting a Tutsi-church, although he said, that attack was not yet confirmed. 

Wat kost een Congolese volksvertegenwoordiger?

Zaterdag 27 Juli

7.000 euro voor een volksvertegenwoordiger, 50 euro voor een soldaat

Het kostte even moeite (veel verschillende cijfers), maar hier zijn dan toch wat gegevens over de salarissen van de volksvertegenwoordigers in Congo.

Een gedeputeerde in het nationale parlement verdient ongeveer 4250 dollar per maand. Daar komt een onkostenvergoeding bij van ongeveer 3.000 dollar. Vorig jaar verdienden de afgevaardigden nog 6.000 dollar en wilden ze hun salaris meer dan verdubbelen naar 13.000 dollar per maand. Dat is namelijk het bedrag waar de 100 senatoren mee naar huis gaan. Er zijn meer dan 500 afgevaardigden, dus dat zou lekker aantikken. Dat veroorzaakte een storm van protest en dus ging dat niet door. Maar de afgevaardigden blijven zich bezighouden met hun eigen centen. In mei riepen ze opnieuw dat ze net zoveel wilden verdienen als de senators. Kortgeleden riepen de bisschoppen van Congo dan ook hun volksvertegenwoordigers op, om nou eens op te houden met alleen  te denken aan hun eigen salaris en wat te gaan doen voor de mensen die hen hebben gekozen.

Killer koning van Kivu: Bosco Ntaganda

Dinsdag 16 april 2013

De boodschappenlijstjes van Ntaganda
Eerder al schreef ik over Ntaganda en de vraag waarom hij zichzelf heeft aangegeven bij de Amerikaanse ambassade. Volgens de Rwandese journalist in ballingschap, Bosco Gasasira, maakte Ntaganda de trip na een uitgebreide briefing door president Kagame en zijn generaals: hij zou bij het ICC moeten ontkennen, om zo ook de onschuld van Kagame aan te tonen. Dat ligt in het verlengde van de constatering dat als Ntaganda zichzelf had willen aangeven voor het ICC, hij dat heel makkelijk had kunnen doen door zich bij Monusco te melden, de VN vredesmacht die gestationeerd is in Noord-Kivu.

Volgens de woordvoerder van de Congolese regering, Lambert Mende, stuurde Rwanda Ntaganda naar de VS-ambassade, omdat het in de veronderstelling was dat de VS Ntaganda niet zou uitleveren. Het erkent immers –net als Rwanda- niet het gezag van het ICC.

Het was uiteindelijk president Obama die besloot dat Ntaganda naar het ICC gestuurd kon worden. Volgens Mende waren het Rwandese soldaten die Ntaganda uit Congo naar Kigali brachten. Terwijl iedereen dacht dat Ntaganda zich nog schuilhield in de heuvels van Noord-Kivu, zat hij al hoog en droog in Kigali, onder de beschermende vleugels van de Rwandese overheid.

Coupepoging?

Vrijdag 12 april 2013

Coupe-poging in Congo?

Gisteren werden in Kinshasa 13 mensen aan de pers getoond die een coup zouden hebben willen plegen. Het gaat vooral om mensen dichtbij voormalig presidentskandidaat Etienne Tshisekedi. Volgens RFI (Radio France International) bestaan de coupeplegers voornamelijk uit militairen en politie. Er was ook een oppositie woordvoerder bij die sinds begin dit jaar was verdwenen. Het wapenarsenaal was bescheiden, aldus RFI, enkele flessen die gebruikt kunnen worden voor molotov cocktails, een matras en een machete. Ik zal maar niet zeggen dat ik ook nog een krat met lege flessen heb staan en een keuken vol messen. Een advocaat uit het gevolg van Tshisekedi en op de vlucht, werd ook beschuldigd. 

De groep zou de naam 'Imperium' dragen. Een woord dat vaak gebruikt werd door Diomi Ndongala, een andere presidentskandidaat (2006), oud-minister en huidig voorzitter van de Christen Democraten. Hij wordt gezien als een van de kopstukken van Imperium. Ndongala werd afgelopen dinsdag bruut gearresteerd, omdat hij in juni vorig jaar twee minderjarige meisjes verkracht zou hebben op zijn kantoor. Ndongala werd pas nu gearresteerd, omdat zijn parlementaire onschendbaarheid werd opgeheven. Volgens zijn vrouw ging de arrestatie er ruw aan toe en werden geen officiële papieren overlegd. Zij spreekt dan ook van een ontvoering. Ndongala ontkent de verkrachting en spande een rechtszaak aan tegen de vader. Die niet de vader van het meisje blijkt te zijn en al eerder is vervolgd voor chantage.

Goma: een dag uit het leven van een student

Donderdag 31 januari 2013

De studenten van de Universiteit van Goma zijn aan het staken, zo meldt een smsje. Ze moeten 300 tot 600 dollar meer collegegeld gaan betalen, een fortuin, dit is meer dan een verdubbeling. De universiteit telt (volgens de Afrikaanse koepel voor universiteiten) zo’n 4500 studenten en werd geopend in de roerige begin jaren negentig als satelliet van de universiteit in Kisangani, zo’n 500 kilometer verderop. De universiteit maakte kennis met de stroom aan Rwandese vluchtelingen na de genocide in 1994, werd afgesneden van Kisangani met de gevechten in 1998 tussen rebellen en het Congolese leger en moest zich tijdens de grote oorlog en de naweeen er van (1998-2003) staande zien te houden van enkel de collegegelden.

Wie nu de universiteit bezoekt ziet verveloze klaslokalen, studenten op elkaar geperst als haringen in een ton. Elektriciteit is er niet, computers zijn er ook niet. Het is een afgetrapte bende. Vervallen, vies, vuil hoopt zich overal op. Een van mijn contacten werkt als Engelse prof aan deze universiteit. Het is een verschrikkelijk aardige man, maar Engels spreken kan hij niet. Verstaan wel een beetje. De studenten kunnen van alles van hem leren, hij weet veel over het kweken van groenten bijvoorbeeld, maar geen Engels.