Coupepoging?

Vrijdag 12 april 2013

Coupe-poging in Congo?

Gisteren werden in Kinshasa 13 mensen aan de pers getoond die een coup zouden hebben willen plegen. Het gaat vooral om mensen dichtbij voormalig presidentskandidaat Etienne Tshisekedi. Volgens RFI (Radio France International) bestaan de coupeplegers voornamelijk uit militairen en politie. Er was ook een oppositie woordvoerder bij die sinds begin dit jaar was verdwenen. Het wapenarsenaal was bescheiden, aldus RFI, enkele flessen die gebruikt kunnen worden voor molotov cocktails, een matras en een machete. Ik zal maar niet zeggen dat ik ook nog een krat met lege flessen heb staan en een keuken vol messen. Een advocaat uit het gevolg van Tshisekedi en op de vlucht, werd ook beschuldigd. 

De groep zou de naam 'Imperium' dragen. Een woord dat vaak gebruikt werd door Diomi Ndongala, een andere presidentskandidaat (2006), oud-minister en huidig voorzitter van de Christen Democraten. Hij wordt gezien als een van de kopstukken van Imperium. Ndongala werd afgelopen dinsdag bruut gearresteerd, omdat hij in juni vorig jaar twee minderjarige meisjes verkracht zou hebben op zijn kantoor. Ndongala werd pas nu gearresteerd, omdat zijn parlementaire onschendbaarheid werd opgeheven. Volgens zijn vrouw ging de arrestatie er ruw aan toe en werden geen officiële papieren overlegd. Zij spreekt dan ook van een ontvoering. Ndongala ontkent de verkrachting en spande een rechtszaak aan tegen de vader. Die niet de vader van het meisje blijkt te zijn en al eerder is vervolgd voor chantage.

De partij van Ndongala ontkent alle bemoeienis van hun voorzitter met een coupepoging. Zij vrezen dat hij in de gevangenis wordt gemarteld en een valse bekentenis zal afleggen.