Vooruit: beetje IK

Ik

Anneke Verbraeken, @anneketanneke

Journalist, francofiel, Apple-eter.

Een mens ontkomt er niet aan. Een eigen site. Zonder weet geen mens je te vinden en ben je dus geen mens.

Hier ben ik dus. Een stukje mens geworden, want op deze site staat alleen wat ik de afgelopen paar jaar heb gedaan voor publiekstijdschriften en publiekssites en dan ook nog niet alles. Mijn archief is niet wat het zou moeten zijn. Deze site heb ik vooral opgezet om verslag te doen van mijn werk in Afrika. Ik kom regelmatig in Rwanda, Congo (Noord-Kivu) en Burundi. Ik was bijvoorbeeld met de presidentsverkiezingen in Rwanda, in Tunesie toen de lente begon, in Ivoorkust toen dat worstelde met twee presidenten, met het sluiten van de mijnen in Noord-Kivu in 2010, bij de Congolese presidentsverkiezingen in december 2011.

Ik ben een betrokken journalist, een participerende journalist. Ik heb gemerkt dat ik niet uitsluitend kan registreren als het om zaken gaat die ik belangrijk vind. Dat levert soms wat lastige situaties op. Waar leg je de grens? Hoe schrijf je? Wat schrijf je? Ik wil integer zijn, zeker ook in de journalsitiek. Duidelijk moet dus altijd zijn waar ik sta.

En omdat ik schrijf, vind ik beeld iets minder belangrijk. Het komt uiteindelijk wel bij de tekst, maar dat kan een paar dagen op zich laten wachten. First things first. 

Ik woon half in Den Haag en half in de Limousin.

Ik schrijf. Soms voor de VolkskrantVrij Nederland, HP/Detijd,  Knack, de Groene Amsterdammer, De Wereldomroep. 

Mijn reizen financier ik zelf. Ik neem me steeds voor om subsidie aan te vragen, maar heb er uiteindelijk nooit de tijd voor.

Ik ben lid van het curatorium van Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en lid van de commissie Debat & Democratie. Dat vind ik belangrijk, maar levert geen geld op.

Ben lid van de VVOJ, de Vereniging van van Onderzoeksjournalisten in Nederland en Vlaanderen en in die hoedanigheid ook lid van de Wob-werkgroep. Dat vind ik belangrijk, maar levert evenmin geld op.