Vrouw: verlaat Congo

Donderdag 16 juni 2011

Congo is een van de meest dodelijke landen ter wereld voor vrouwen. Dit blijkt uit een rapport van Trustlaw. Het is met name Oost-Congo dat verantwoordelijk is voor de hoge plaats van Congo op de ranglijst: het land prijkt op nummer 2. Afghanistan is het gevaarlijkste land voor vrouwen, Pakistan, India en Somalie staan respectievelijk op nummer 3, 4 en 5.

Volgens Trustlaw, een internationale organisatie die zich sterk maakt voor vrouwenrechten en gratis rechtshulp geeft, worden in Congo jaarlijks meer dan 400.000 vrouwen verkracht, vooral in het oosten vallen de slachtoffers. De VN noemde Congo de verkrachtings-hoofdstad van de wereld. Verkrachting wordt ingezet als wapen, vrouwen worden gerecruteerd door rebellen en gebruikt als sexslaven, aldus Trustlaw. Vrouwen van alle leeftijden zijn het slachtoffer: ook oude vrouwen en jonge kinderen worden niet gespaard. Ze hebben te maken met groepsverkrachtingen, met verkrachtingen met bajonetten. Ook worden geweren afgeschoten in hun vagina.

Congo heeft nog steeds te lijden van de gevolgen van de oorlog die duurde van 1998 tot 2003 en die meer dan 5 miljoen slachtoffers vroeg. Met name in oost-Congo is het nog steeds onrustig, diverse rebellengroepen maken het land onveilig. De overheid is corrupt en vrouwenrechten staan niet hoog op de proriteitenlijst van de overheid. De rechteloosheid is hoog in de DRC.