Wat kost een Congolese volksvertegenwoordiger?

Zaterdag 27 Juli

7.000 euro voor een volksvertegenwoordiger, 50 euro voor een soldaat

Het kostte even moeite (veel verschillende cijfers), maar hier zijn dan toch wat gegevens over de salarissen van de volksvertegenwoordigers in Congo.

Een gedeputeerde in het nationale parlement verdient ongeveer 4250 dollar per maand. Daar komt een onkostenvergoeding bij van ongeveer 3.000 dollar. Vorig jaar verdienden de afgevaardigden nog 6.000 dollar en wilden ze hun salaris meer dan verdubbelen naar 13.000 dollar per maand. Dat is namelijk het bedrag waar de 100 senatoren mee naar huis gaan. Er zijn meer dan 500 afgevaardigden, dus dat zou lekker aantikken. Dat veroorzaakte een storm van protest en dus ging dat niet door. Maar de afgevaardigden blijven zich bezighouden met hun eigen centen. In mei riepen ze opnieuw dat ze net zoveel wilden verdienen als de senators. Kortgeleden riepen de bisschoppen van Congo dan ook hun volksvertegenwoordigers op, om nou eens op te houden met alleen  te denken aan hun eigen salaris en wat te gaan doen voor de mensen die hen hebben gekozen.

Ter vergelijking: In Guinee Bissau verdient een volksvertegenwoordiger 2000 euro per maand, in Zuid-Afrika is het salaris 8.000 euro, in Ivoorkust 3.000 euro, in Congo Brazaville 3100 euro.

In mei kregen 240.000 ambtenaren voor het eerst hun salaris via de bank overgemaakt. Dat maakt dat nu ongeveer 500.000 ambtenaren waaronder veel onderwijzers, hun salaris op deze manier ontvangen, De eerste bankbetalingen startten in augustus 2012,  Door via de bank te betalen, bezuinigde de staat al 5 miljoen dollar en konden er 3500 fictieve ambtenaren van de lijst worden geschrapt. Wat was er namelijk aan de hand: als mensen stierven, lieten veel bazen (ook die in het leger), hun dode personeel gewoon op de loonlijst staan. Zij staken die salarissen in eigen zak. Leuk zakcentje! Door geld via de bank over te maken, kan dat niet meer.

Overigens verdienen de meeste ambtenaren een schijntje vergeleken bij hun volksvertegenwoordigers. Een gewone soldaat in het leger verdient zo’n 50 dollar per maand. Een onderwijzer verdient tussen de 75 en 80 dollar per maand. Wel is er een salarisverhoging van 30 dollar beloofd.

De huur in Kinshasa varieert al naar gelang wijk en huis van 30 dollar per maand tot 8.000 dollar per maand. Het betekent dat een onderwijzer op de rand van de armoede balanceert. Zeker als je weet dat betalingen lang niet altijd op tijd gebeuren!

Een Congolese minister verdient 30.000 dollar per maand. Oh ja en het salaris van Kabila is niet bekend.