Afwatering

Maandag 24 april

Gisteren met 'mijn' jongens de plannen doorgesproken. Die moesten veranderd worden, nu geen enkele politicus in Goma met een blanke journalist wilde praten. Gisteren meer dan een uur zitten wachten op een gedeputeerde, maar ondanks beloften dat hij 'en route' was, heeft hij mijn hotel nooit bereikt. En dan heb ik niet eens zelf de afspraken geprobeerd te maken, maar ging het via mensen dichtbij de politici. 

Dus ga ik morgen al naar Bukavu. Daar is de politieke situatie een stuk 'heter' en zijn politici zo opgewonden, dat ze graag willen praten! 

Omdat de gedeputeerde het af liet weten, had ik wat tijd over voor een wandelingetje. Ik volgde een weg die afliep naar het KIvumeer. Borden vertelden me dat de enorme stenen open riolen waren aangelegd dankzij steun van de EU. Het is toch wat, dacht ik. Als een land zelfs voor de afwatering afhankelijk is van een opgeheven bedelhand. Halverwege echter hield de afwatering compleet op. De weg liep verder, maar werd bedekt door alle stadsafval dat door de afwatering werd aangedragen en hier dus werd geloosd. Gaf overigens ook wel weer een inkijkje wat er -als de afwatering tot in het Kivumeer was aangelegd- er allemaal in dat meer terechtkwam. Nou maakte ik me over de properheid van het water toch al geen illusies.

Maar ik vond het wel verwonderlijk. Zo'n halve afwatering. Waarom was dat? Hield de Congolese aannemer het voor gezien? Is een deel van geld en materiaal in verkeerde zakken verdwenen? Was de situatie te gevaarlijk en moest het werk worden afgebroken? Was het zo gepland? Is er ooit wel eens iemand van de EU wezen kijken hoe het is gegaan met het project nadat de centen waren overgemaakt en de eerste juichende rapporten over de vorderingen waren ontvangen?

Ik zie veel (afgebladderde) borden die trots vertellen dat dit of dat project tot stand kwam dankzij steun van.... En dan kijk ik en zie vaak ... niets. Het is kenmerkend voor de steun zoals die wordt gegeven. Er is geld. Er wordt begonnen, maar over de continuering maakt niemand zich zorgen. Ook de Congolees niet. Weggegooid geld dus. Ontzettend stom!