Kromspraak ambassade, Kagama wrijft in zijn handen

22 december 2010

De Nederlandse ambassade in Kigali zwijgt over de belangrijkste reden waarom Nederland geen algemene begrotingssteun meer geeft, namelijk het ontbreken van waarborgen voor de vrijheid van meningsuiting en de politieke ruimte. En natuurlijk wrijft het regime zich in de handen. In 'his masters voice' The New Times wordt dan ook gretig gesproken van 'misinformation' door sommige Rwandese media vorige week die meldden dat Nederland geen algemene begrotingssteun meer geeft. Bijna juichend spreekt het over het de ontvangen hoeveelheid geld de afgelopen jaren (190 mln dollar) en de contimuering van  sectorale steun voor bijvoorbeeld het juridische systeem.Vraag is waarom de Nederlandse ambassade in Rwanda er voor kiest te zwijgen over de belangrijkste reden. Wil de ambassade Rwanda niet voor het hoofd stoten? Is het onderdeel van hogere diplomatie? Hoopt de ambassade op deze manier 'bevriend' te blijven met Rwanda en zodoende invloed te kunnen blijven uitoefenen op een aantal zaken? Vraag is of uiteindelijk de vrijheid van meningsuiting en de politieke ruimte in Rwanda gebaat zijn bij een Nederlandse ambassade die er voor kiest maar een heel klein deel van het verhaal te vertellen.


16 december 2010

 Lees hier hoe de Nederlandse ambassade in Kigali het besluit van de Nederlandse regering aan de Rwandezen uitlegt om de algemene begrotingssteun voor de tweede keer op te schorten. In een kort bericht zegt de ambassade  dat er wordt geknepen in de algemene begrotingssteun van een aantal Afrikaanse landen vanwege bezuinigingen en een meer kritische houding tegen deze vorm van ondersteuning.  
Vervolgens zegt hetzelfde stuk dat er niet geknepen hoeft te worden, want er is nog nooit algemene begrotingssteun ontvangen, om vervolgens weer te uit teleggen dat er zojuist besloten is door de regering om in de toekomst geen algemene begrotingssteun te geven. Knap!

Erger is natuurlijk dat er in het bericht gejokt wordt: op 6 december stuurden minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen een brief aan de Tweede Kamer. Daarin stond klip en klaar dat begrotingssteun wordt opgeschort 'Omdat de vrijheid van meningsuiting en de politieke ruimte nog onvoldoende gewaarborgd is.' Het stuk van de ambassade zwijgt in alle talen over deze reden.