1-0 voor de wespen

Maandag 16 juni 2014

Hard gewerkt vorige week en daarom geen letter voor deze website geschreven. De resultaten van dat harde werken zijn echter deze week al zichtbaar: mijn Rwandese klokkenluider zegt in Vrij Nederland verbijsterd te zijn over de manier waarop Nederland omgaat met de dossiers van genocide-verdachten. Naar aanleiding van dit artikel maakt RTL-nieuws er ook een item over op de dag van publicatie: aanstaande woensdag. Kopen dus aanstaande woensdag de VN en om half acht kijken naar RTL4-nieuws. Ach, voetbalt Nederland dan in Brazilië? Dat kun je toch best missen!

In de tussentijd wordt er in Oost-Congo weer gevochten en heeft president Paul Kagame geroepen dat hij iedereen die zijn land destabiliseert, op klaarlichte dag wel een kopje kleiner zal maken. Het land heeft sinds 2007 niet langer de doodstraf, maar dat maakt de president niet uit. Als het gaat om de veiligheid van zijn land is hij aanklager, rechter en beul tegelijk. 

Ik zit nu een week in Frankrijk. Het was een week van aanpakken: het gras groeit tot over onze oren en in huis heeft zich een leger spinnen genesteld. Er is ook een wespennest dat we maar niet kunnen lokaliseren. Ergerlijk, want elke keer als we ons in de voorkamer hebben geïnstalleerd voor een kopje koffie en het journaal, begint het rond onze oren te zoemen. In de aanpak van het probleem wordt direct het verschil zichtbaar tussen man en vrouw. Zodra het gezoem losbarst, verandert echtgenoot, gewapend met vliegenmepper in een bloeddorstige terminator. Mijn aanpak is geheel anders: ik pak de bezem en probeer de zoemende monstertjes vanaf het raam (waar ze onveranderlijk naar toe vliegen) naar buiten te vegen. Ook met deze methode valt wel eens een slachtoffer, maar ik zie er toch ook genoeg hun vleugeltjes wat verbaasd bewegen en zoemend wegvliegen.

Hebben wespen een geheugen? Gisteren zaten wij in de avondzon te genieten van een rode wijn (ja, meer cliché kan ik het niet maken) toen wij werden aangevallen door een stel wespen. Echtgenoot trotseerde bewegingloos -als een echte man- het zoemend geweld. Ik vluchtte laf het huis in. 1-0 voor de wespen.