Advocaten staken en worden gearresteerd, 31 december

Vrijdag 31 december

Sinds vanochtend zijn advocaten in staking op alle gerechtshoven in Tunesie. Gerechtshoven in het hele land zijn sinds vanochtend daarom omsingeld door de politie, aldus Sihem Bensedrine, journaliste en mensenrechtenactivist vanuit haar ballingland Spanje. Zij staat in nauw contact met de advocaten in Tunesie. 

Een aantal advocaten is vanochtend geslagen en met de dood bedreigd, toen zij gerechtshoven wilden binnengaan om samen met hun collega's te staken. Zo werd in Tunis Raouf Ayadi wederom in elkaar geslagen door de politie. Ayadi werd dinsdag al met geweld gearresteerd en 24 uur vastgehouden. De politie vertelde hem vanochtend dat zij instructies hadden om hem te vermoorden. Dat hij zich dus maar beter rustig kon houden. Een dergelijke bedreiging kreeg ook een andere prominente advocaat/mensenrechtenactivist. Ook hij werd in elkaar geslagen en met geweld in een auto gesleurd en 5 kilometer buiten de stad weer losgelaten. In Tunis is de vrouw van de bekende mensenrechtenactivist Abboe Mohamed gisteren bewusteloos geslagen bij het Paleis van Justitie. Omstanders die hulp wilden bieden, werd dit verhinderd door de politie. Mevrouw Abu is nog steeds niet bij kennis. En nog steeds mag zij van de politie niet naar een ziekenhuis, aldus Bensedrine, die ook woordvoerder is van de CNLT (Conseil National pour les Libertes en Tunesie). 

Het zijn met name  advocaten die zich sterk maken voor de mensenrechten in Tunesie, die het doelwit zijn van het regime. Maar ook journalisten worden bedreigd. President Ben Ali wil geen ruchtbaarheid geven aan de manifestaties die het land nu al 14 dagen in hun grip houden. Zo werd de journalist Ammar Amroussia die werkt voor de verbannen krant Al Badil op 29 december gearresteerd. Hij liep mee in demonstraties en schreef over de recente ontwikkelingen in Sidi Bouzid, het stadje waar het allemaal begon. Amroussia riep op om de dictatuur van Ben Ali te bestrijden. Tegen hem kan 12 jaar gevangenisstraf worden geeist.