UDF in zwaar water

Dinsdag 16 september 2014

UDF: Een echte politieke partij

De UDF, de partij van oppositieleider Victoire Ingabire kent net als alle andere politieke partijen ups en downs. Sinds januari dit jaar werd er flink gediscussieerd over de organisatie van de partij en er ontstonden twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar leken te staan. Een kamp wilde de partij weer geheel vanuit het buitenland runnen, zoals in de tijd voordat Ingabire vertrok naar rwanda, het andere kamp vond dat dit Ingabire teveel zou isoleren. 

Afgelopen weekend was er een besloten ledenbijeenkomst waarin verkiezingen werden gehouden voor het partijbestuur. Tegelijk zou door bepaalde mensen te kiezen, gekozen worden voor een richting. Zo ver is het niet gekomen. Beide kampen besloten weer met elkaar dezelfde koers te varen: de echte partij bestaat in Rwanda, buiten Rwanda biedt de steunpartij ondersteuning op alle mogelijke vlakken. 

Niet aan de orde was de verkiezing van de voorzitter (Victoire Ingabire, gevangen in Kigali), Eerste vice voorzitter (Boniface Twagirimana, Kigali) en de secretaris generaal (Sylvain Sibomana, gevangen in Rwanda).

Wel aan de orde was de verkiezing van de tweede vice voorzitter, in feite de baas van de UDF in het buitenland en zijn commissarissen. Joseph Bukuye werd gekozen, hij is de nieuwe sterke man van de partij.  

Dat de partij haar zaakjes weer op orde krijgt, toont aan dat het een volwassen partij is geworden. Aan geruzie binnen de partij heeft Ingabire geen behoefte. Die kunnen namelijk haar positie verzwakken. Tot nu toe lijkt dat niet het geval; vanuit de gevangenis in Kigali weet ze keer op keer de neuzen dezelfde richting op te krijgen.