Ingabire krijgt verzwaard regime

Dinsdag 4 augustus 2015

Verzwaard regime voor Ingabire, ambassade reageert laat

Victoire Ingabire heeft geen boeken meer in haar cel, zelfs geen bijbel. Ze mag niet praten met de bewakers of andere gevangenen. Haar ramen zijn (weer) extra zwart geverfd, zodat er geen straaltje daglicht doorheen komt, aldus haar echtgenoot.

Wat tegen alle internationale regels indruist: ze mag geen contact hebben met haar advocaat. Volgens de gevangenisdirectie is ze uitgeprocedeerd en heeft ze dus geen advocaat meer nodig. Gemakshalve ‘vergeten’ ze even dat Ingabire in beroep is gegaan bij het Afrikaanse Hof.

Het verzwaarde regime startte rond 10 juli. De echtgenoot liet me weten wat er aan de hand was en ik mailde naar de toenmalige ambassadeur Leoni de Cuelenare. Zij pakte direct de telefoon om te informeren naar de situatie van Ingabire. Alles is prima, aldus de gevangenisdirectie.

Een week later kregen we het bericht dat het verzwaard regime was opgeheven, dat ze bezoek had gehad en naar de kerk was geweest. Dus mailde ik de voormalige ambassadeur dat het verzwaarde regime was opgeheven. Sindsdien vertelt de ambassade dat het weer goed gaat met Ingabire.

Vorige week bleek echter dat die opheffing van het verzwaarde regime slechts een enkele dag had geduurd.  Die dag kwam namelijk het Rode Kruis op bezoek. Natuurlijk stuurde ik direct een mailtje naar de ambassade. Niet meer naar de ambassadeur want die was inmiddels verhuisd naar Bangladesh; haar nieuwe post. En waar de oude ambassadeur altijd zo snel reageerde, moet ik nu nog wachten op een antwoord van de ambassade …. Ik haat dat soort niet-reacties. Inmiddels heeft de ambassade wél gereageerd: zodra alle formaliteiten rond de nieuwe ambassadeur zijn afgehandeld, neemt ze contact op met de gevangenisdirectie.