Alice en Sylvain ook voor de rechter

vrijdag 7 januari

RWANDA, RECHTBANK Vandaag begint het proces tegen de leider van de Socialistische Partij Imberakuri, Bernard Ntaganda. Hij zit sinds juni in voorarrest. Samen met hem staan nog zes mensen terecht. Twee ervan zullen vandaag niet verschijnen voor de rechter. Volgens staatskrant New Times zijn de twee gevlucht naar het buitenland. Ntaganda wordt onder meer beschuldigd van het vormen van een terroristische organisatie, het bedreigen van de staatsveiligheid en van divisionisme. Het zijn de gebruikelijke beschuldigingen waarmee in Rwanda de oppositie monddood wordt gemaakt. Begin oktober ging Ntaganda in hongerstaking vanwege de slechte omstandigheden in de gevangenis. Zo zat hij in eenzame opsluiting in een cel zonder licht en werd hem niet toegestaan eten van familie te ontvangen. 

Hij wordt er ook van beschuldigd om samen met onder meer Alice Muhirwa en Sylvain Sibomana een illegale demonstratie te hebben georganiseerd. De penningmeester en secretaris van oppositiepartij UDF-Inkingi staan daarom vandaag eveneens voor de rechter. Zij kwamen na hun arrestatie op 24 juni vorig jaar wel op borgtocht vrij. Ntaganda werd borg geweigerd.

Woensdag 5 januari 2011

RWANDA: Vandaag moeten Alice Muhirwa en Sylvain Sibomana voor de rechter verschijnen. Het zijn de penningmeester en secretaris van oppositiepartij UDF Inkingi en huisgenoten van partijleider Victoire Ingabire, toen Ingabire nog niet gevangen zat. Muhirwa en Sibomana werden niet uit vrije wil huisgenoten van Ingabire, maar werken vanuit verschillende lokaties bleek praktisch onwerkbaar. Communicatie onderling was lastig omdat telefoons werden afgeluisterd; bezoek was niet altijd mogelijk. En dus werd het woonhuis van Ingabire kantoor en woonhuis voor de top van de partij. Vandaag staan Muhirwa en Sibomana voor de rechter omdat ze deze zomer zouden hebben deelgenomen aan een illegale demonstratie. Als ze worden veroordeeld tot een gevangenisstraf, dan krijgt Ingabire het zwaar in gevangenis 1930. Zij is afhankelijk van het eten dat Sibomana en Muhirwa haar brengen. Het gevangeniseten vertrouwt zij niet; ze is bang vergiftigd te worden.