Goedbedoelde treurigheid in buurthuis 2


Donderdag 4 april 2013

U kent het vast wel: een zaal voor de gelegenheid omgetoverd tot een superluxe eetzaal met kristal, glinsterend bestek en vooral veel dure mensen met dure sieraden en dure designkleding. Die mensen eten voor het goede doel. Ze betalen een vermogen voor een bestekje en een reeks saaie toespraken. Je redt er een kind mee dus slik je alles. 

Gisteren was ik ook in een zaal die was omgetoverd tot eetzaal. TL-licht, plastic borden, papieren servetten en bij de uiensoep en couscous werd cola-light geschonken. Het ging dan ook om een zaal van een buurthuis of zoiets in de Haagse Schilderswijk. Illegalen, hulpverleners, wetenschappers en de politiek waren daar eventjes bij elkaar om te praten over een wetswijziging van de Vreemdelingenwet die van een illegaal een crimineel maakt. Twee keer niet je papieren bij je? Hup strafbaar en de bak in.

Wat treurig maakt is dat zo'n PVV-idee is overgenomen door VVD én gotbetert de PvdA. zodat er dus een meerderheid dreigt in de Tweede Kamer. Aan mijn tafel waaraan mensen van het ISS, lokaal Groen Links, de advocatuur en een vertegenwoordiger van een migrantenvereniging én waarschijnlijk illegaal (ongedocumenteerde in jargon), kwamen gelukkig goede ideeën naar boven borrelen om dit onzinnige wetsontwerp van tafel te krijgen. De wetswijziging beoogt onder andere dat illegalen uit zichzelf uit ons land zullen vertrekken. De advocaat moest daar hartelijk om lachen: wie als illegaal uit Nederland wil vertrekken, moet langs de politie. En wie gaat zichzelf nu melden als hij weet dat hij iets strafbaars doet. In plaats van zichtbaar te worden, duiken deze mensen dus nog verder onder. 

De ongedocumenteerde, (of was hij nou toch gedocumenteerd?), vertelde dat de illegalen juist kwetsbaarder zouden worden. Huisjesmelkers, zwarte werkgevers, ze kunnen de illegalen uitbuiten en meer huur vragen of minder uurloon geven. Ja, ze zijn zelf ook strafbaar, maar denk je dat een illegaal hen gaat aangeven? 

De Groen Links politica vond dat de kiezers van de PvdA maar eens flink opgepord moesten worden. Die zouden hun fractie dan wel op het matje roepen. Ze vertelde daarbij voor mij iets heel opmerkelijks: politici waren zeer gevoelig voor mailtjes in hun persoonlijke mailbox van hun eigen achterban. Poeh. Dus als we echt iets willen veranderen dan moeten we en masse de mensen mailen die gaan beslissen over deze wetswijziging dus!

Als journalist vind ik dat ook de media ingeschakeld moeten worden. Welk PvdA-kopstuk wil een zinderend opiniestuk schrijven over de onzin van dit wetsontwerp en de schande dat de PvdA hier 'ja' tegen zegt, zodat het publiek er ook massaal schande van gaat spreken? Dan kan daarna het kopstuk worden uitgenodigd bij Pauw en Witteman, waar ook Teeven op het matje wordt geroepen om zich te verantwoorden, zodat uiteindelijk de PvdA-fractie met het schaamrood op de kaken, niets anders kan doen dan 'nee' zeggen tegen de voorgenomen wetswijziging.

Haast is wel geboden: op 15 april praat de commissie Veiligheid en Justitie in de Troelstrazaal de hele dag over de wetswijziging. Hier staan de namen van de commissieleden (26 stuks maar liefst!), veel hebben ook een eigen pagina met een eigen website (even op hun naam klikken). Ga dus vooral de PvdA commissieleden mailen! Martijn van Dam, foei!