Werkverantwoording

Maandag 1 juni 2015

Werkverantwoording ….

Zo. De bevestiging is binnen dat ik alle materiaal heb ingeleverd voor De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek. Ik heb mijn onderzoek ingestuurd naar de procedure rond de Rwandezen die in Nederland beschuldigd worden van genocide.  Samen met VN-buitenlandredacteur Harm Ede Botje doe ik een gooi naar de prijs voor geschreven artikelen. In augustus worden de nominaties bekend. Grappig wel; een aantal jaren was ik mede-organisator van deze prijs, veel werk, maar ik zag talloze prachtige producties voorbijkomen. Zelf vind ik mijn onderzoek en onze artikelen natuurlijk fantastisch, maar het gaat er nu om of een tien-koppige jury van ervaren journalisten dat ook vindt. Natuurlijk hoop ik dat we in ieder geval worden genomineerd. Het zou niet gek zijn, weer wat publiciteit voor die gammele procedure die tientallen Rwandezen beschuldigt van massamoord zonder deugdelijke bewijzen.

Verder ben ik druk bezig met onderzoek naar voodoo en hekserij: wat voor gevolgen heeft het geloof in hekserij en magie op de economie, de gezondheid en maatschappelijk leven. Het onderzoek in Benin is deels afgerond en daarover komt een artikel in De Groene als het goed is. Het onderzoek is inmiddels uitgebreid naar Nigeria en Kameroen en ik ben er van overtuigd dat we met spectaculaire conclusies naar buiten komen! Het is ook heel leerzaam om met onderzoeksjournalisten uit die landen te werken.

Daarnaast ga ik ook aan de slag, samen met een Congolese collega met een onderzoek dat gaat over de VN-vredesmacht. Veel wil ik er niet over vertellen, we zijn nog bezig met het schrijven van een werkplan. Een deel van de kosten van het Voodoo onderzoek en dat in Congo wordt overigens betaald met subsidie van ZAM, dat ook de begeleiding van de projecten doet. Da’s fijn, want zij hebben veel pitch-ervaring en ik hoef nu ook niet de boe-vrouw te spelen als afspraken niet worden nagekomen.

Mijn trailer van de documentaire is klaar. Dank Peter en Rens (van Tetteroo TV) voor de gratis adviezen, montage en het inspreken. Ik vind hem erg mooi geworden en ik zoek naar een gelegenheid om hem te lanceren voor ‘het grote publiek’. Ik  wil er namelijk geld mee ophalen om de documentaire te kunnen maken. Inmiddels is Peter bezig om te kijken of er media zijn die de documentaire zouden willen uitzenden. 

Eind deze week reis ik af naar Bukavu om daar een blad te gaan adviseren. Omdat onzeker is of Bujumbura bereikbaar zal zijn –het land kolkt en deze week worden de verkiezingen gehouden- en omdat het ook niet helemaal zeker was of ik Rwanda wel binnen zou komen, is besloten via Kinshasa te reizen. Ik reis dus: Amsterdam-Brussel-Kinshasa met het vliegtuig. Naar Goma met een zwarte-lijst vliegtuig en met de boot over het Kivumeer naar Bukavu. Zaterdagochtend vroeg vertrek ik, zondagavond laat kom ik aan, deo volente. 

Zo. Nu weet iedereen weer waar ik mee bezig ben. Morgen gewoon weer inhoudelijk over de maar doorgaande moordpartijen in Beni, Noord-Kivu en de verkiezingen in Burundi.