Gevaarlijke en ongevaarlijke idioten

Donderdag 9 juni 2016

Over gevaarlijke en ongevaarlijke idioten

De zwarte suv Toyota staat robuust op de weg, wachtend tot een sleepwagen een bestelbus heeft ingeladen. Er is nog net een klein gaatje tussen de suv en de sleepwagen maar net te klein om er flitsfietsend doorheen te kunnen, schat ik zo in, dus ik stap monter van mijn fiets. Dan begint de suv opeens vooruit te bewegen. Ik kan geen kant op, ik wordt tegen de sleepwagen gedrukt. Ik bons met mijn vuist op de getinte ruit. Geen reactie. Pas als mijn voorwiel onder het voorwiel van de suv ligt, en ik nu echt fel begin te krijsen en te bonken, gaat er een raampje naar beneden. Een zonnebrankbruine geverfde blondine van ruim boven de vijftig kijkt me met neergetrokken mondhoeken aan. De man achter het stuur zit bewegingloos naar een ver punt aan de horizon te kijken. Ik wijs op mijn gehavende fiets en mijn penibele positie. De vrouw verblikt of verbloost niet. ‘We staan al zo lang te wachten.’ Dat vindt de man blijkbaar genoeg aan uitleg en beleefdheid en zonder boe of ba rijdt het stel weg. Ik heb nog net de tegenwoordigheid van geest om het nummerbord te noteren. Kokend van woede sta ik even later bij de politie. ‘Ik wil aangifte doen van vernieling’. De aardige oom agent hoort mijn verhaal aan en zegt dan hoofdschuddend: ‘Duidelijk gevalletje van verlaten plaats ongeval.’ Het hele halve uur dat de aangifte duurde, zit ik me te verkneukelen over de gezichten van het suv-stel als ze de politiebrief krijgen. Dus maar hopen dat de aardige oom agent ook echt met mijn aangifte aan de slag gaat. Enkele mensen die ik het vertelde gisteren, hadden er een hard hoofd in. 

Idioten deel 2

Gisteren kreeg ik een link doorgestuurd van een petitie. Daarin worden het Belgische en Nederlandse OM opgeroepen om onderzoek te doen naar collega Peter Verlinden van de VRT, Rwandadeskundige Filip Reyntjens en ikzelf. Wij zijn genocidairs of we ontkennen het, dat wordt niet helemaal duidelijk. De indiener van de petitie -zo zag ik dankzij Google- speelde een belangrijke rol bij de afgelopen herdenking van de genocide, hier in Nederland. Verder doet hij ook iets vaags met dansen in Kigali.

Ik denk dat alle officieren van justitie staan te trappelen om twee journalisten en een wetenschapper onder de genocide-microscoop te leggen. Maar ik zie ook dat het helemaal niet storm loopt met de petitie. Ik zou dus iedereen willen vragen de petitie vooral te tekenen!