Een wasje na een reisje


Maandag 9 september 2013

Wat doet een mens bij terugkomt van een reis? Juist. Een mens doet een wasje. Wij hebben een gemeenschappelijke wasmachine die in de gemeenschappelijke hal staat. En hoe doet een mens een wasje in de gemeenschappelijke hal? Niet met de schoenen aan, telefoon in de zak en sleutels op zak.  Men doet de was in de gemeenschappelijke wasmachine wat nonchalant gekleed. En wat doet een mens als de deur in het slot valt en men nonchalant gekleed met schone was in de gemeenschappelijke hal staat ZONDER SLEUTELS? De mens krijst. 

Inbreken was onmogelijk, wij hebben overal van die strips, aan de achterkant zelfs aangevuld met tralies, nadat het huis voor de zoveelste keer was leeggehaald. Gelukkig was daar de behulpzame buurvrouw, die mij naar echtgenoot in Frankrijk liet bellen. Die wist het nummer van onze buurman die het huis beheert als wij er niet zijn en dus een SLEUTEL heeft! Buurman bleek echter niet thuis te zijn. Dat probeerde echtgenoot mij te vertellen door mij op de telefoon te bellen die IN het huis lag. Ondertussen ging ik alvast met slotenmakers aan de gang. Ik had geen enkele zin om de dag voor de deur door te brengen, in afwachting van buurman die waarschijnlijk vrolijk door de straten zwierde en naar muziek luisterde; het was immers Haags UIt-festival. Hoewel de slotenmakers allemaal in de Gouden Gids beloofden 24/7 bereikbaar te zijn en DIRECT voor te rijden, bleek dat in de praktijk op ZONDAG wat tegen te vallen. Gelukkig wist echtgenoot buurman toch op zijn mobiel te bereiken en zwalkte buurman al door ons huis op zoek naar mij, terwijl ik nog bij buurvrouw was. 

Inmiddels volg ik de gebeurtenissen in Oost-Congo weer vanaf een afstand. Zeer opmerkelijk vond ik toch wel de uitspraak van M23 dat de VN-vredesmacht voor hen te sterk was, maar dat ze zeker zouden terugvechten als ze werden aangevallen. Daarmee zeggen ze eigenlijk dat niet het Congolese leger, maar de steun van de Speciale Brigade de doorslag gaf bij de overwinning in Kibati.