Een beetje van alles

Donderdag 8 augustus 2013

Het gaat er nu echt van komen: een BOEK. Na mijn Congo-reis teken ik een contract met uitgeverij Atlas. Waar gaat het over? Over mensenrechtenactivist Sylvestre Bwira en oppositieleider VIctoire Umuhoza: wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze wat ze doen? Over Congo en Rwanda: wat gebeurt er en valt te ontdekken waarom het gebeurt? Over mijzelf: over mijn ervaringen in beide landen, mijn ontmoetingen met Ingabire en Bwira, hoe journalistiek te bedrijven en de journalistieke keuzes. Heb ontzettend veel zin om er echt aan te beginnen. 

Maar eerst volgende week zaterdag naar Entebbe en naar Goma. Ben erg blij dat ik niet via Nairobi reis, want dat vliegveld ging gisteren in vlammen op. Voorlopig zit het  potdicht! Oorzaak van de brand nog niet echt bekend, waarschijnlijk ontploffende gastanks. Oorzaak van de enorme schade: te weinig brandweerwagens, onbereikbare onvoldoende bluswater. In Kenia wordt niet veel geld uitgegeven aan dit soort elementaire voorzieningen.

Meeste dingen voor de reis geregeld: mijn fixeer weet wat hij moet doen en heeft al een bevestigingsmailtje gestuurd. Visum heb ik, accreditatie heb ik. Heb nog geen bevestiging van de VN-vredesmacht dat ik met hen van Entebbe naar Goma kan vliegen. Vroeger zou ik me daar druk over hebben gemaakt, nu zie ik wel. Dan maar een of twee dagen later naar Goma. Meestal komt het op het laatste nippertje wel goed. 

Ben benieuwd wat ik aantref in Goma. Niet alleen als het gaat om de politieke en militaire situatie, maar hoe gaat het met mijn vrienden. Wie ligt er in het ziekenhuis met malaria? Wie is onbereikbaar omdat hij zich schuilhoudt in de bush? Erg leuk: een van mijn 'zonen' studeert af als agronoom, juist in de periode dat ik er ben. Interessant om te zien hoe dat gaat!

Oh ja, en het Filmfonds heeft de aanvraag voor de documentaire afgewezen: we mikken niet op bioscopen en zowel regisseur als producers hebben te weinig ervaring. Maar het idee blijft rechtover eind staan: dat vinden ze waardevol en prachtig. Dat is het allerbelangrijkste! Volgende week gaan we kijken hoe we meer ervaring in huis kunnen halen.