Arrgg… visa

Gisteren weer een ticket Congo gekocht. Dat viel niet mee. Samen met een geduldige KLM-meneer ongeveer een uur aan de telefoon gezeten. Ik wil namelijk een ticket met een flexibele retourvlucht omdat ik nooit precies weet wanneer ik terugvlieg. En zeer verwonderlijk, bleken veel vluchten al helemaal vol te zitten. We dachten beet te hebben met een vlucht Parijs-Amsterdam Kinshasa. Die was een paar honderd euro goedkoper dan de vlucht Amsterdam Kinshasa. Logisch! Maar de laatste stoel werd net voor mijn neus weggekaapt. Nu vertrek ik op vrijdag 12 augustus gewoon vanuit Amsterdam.

Tweede hinderpaal die een mens moet nemen om in DRC te komen is de Congolese ambassade in Brussel en het visumbureau dat daar mijn visum gaat halen. Het visumbureau in Den Haag is van adres en van naam veranderd, maar zegt dat ze toch dezelfde eigenaar hebben als het oude Visumburo. Het zal wel, maar gisteren werd ik geholpen door een oliedom meisje dat Kinshasa niet kon spellen. Ik leverde met een bezwaard gemoed mijn papieren in. Een half uur later werd ik gebeld door een nog dommere medewerker. Die vertelde me dat ik nooit een visum zou krijgen nu ik 'journalist' had ingevuld als mijn beroep. 

Ik haalde drie keer adem en deed werkelijk mijn best uit te leggen dat ik wel journalist moet invullen, omdat ik anders gedonder krijg met wie dan ook in DRC als ik mensen interview of foto's maak. 'Oh, u gaat aan het werk in Congo. U bént journalist', blaatte het schaap. Ik heb heel rustig het uit-knopje van mijn telefoon aangeraakt om daarna een half uur hard met mijn hoofd tegen de muur te bonken. Waar gaan wij toch met zijn allen naar toe?