Onzekerheid en spanning groeien, 13 januari

13 januari, 8.00 uur

President Ben Ali is druk doende de angel uit de protesten van de afgelopen drie weken te halen. Hij heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken ontslagen. Minister Kacem was officieel verantwoordelijk voor het harde optreden van de politie. Ook beloofde Ben Ali dat alle mensen vrijkomen die zijn gearresteerd sinds de onlusten. Hij belooft ook dat er een speciale commissie komt die de corruptie onder ambtenaren en regeringsfunctionarissen moet onderzoeken. Hij beloofde al eerder 350.000 banen te scheppen voor het einde van dit jaar. Of het genoeg is, is maar zeer de vraag. Eind vorige maand ontsloeg Ben Ali al een minister en beloofde hij economische hervormingen. De mensen in Tunesie zijn niet langer bang voor de dictator die sinds 1987 aan het bewind is. Ze hebben schoon genoeg van het corrupte regime dat ongegeneerd graait en hen met lege handen laat staan. 

Het geweld neemt toe en dus ook het dodental, dat officieel nu op 35 staat. Ben Ali stuurde een paar dagen geleden pantservoertuigen en militairen naar de hoofdstad. Daar is sinds gisteren ook de avondklok ingesteld. Volgens de politie gooiden jongeren eergisteren molotov cocktails, waardoor zij gedwongen waren te schieten. Twee jongeren verloren bij die schietpartij het leven. De onrust in het land houdt aan; bijna overal zijn demonstraties, waarvan de meesten door de politie snel weer uit elkaar worden gehaald, vaak met geweld. Scholen en universiteiten zijn gesloten. Na de Verenigde Staten, heeft nu ook de Europese Unie het geweld in Tunesie veroordeeld. Natuurlijk wordt druk gespeculeerd over het aanblijven van president Ben Ali. 

De protesten begonnen half december nadat een groenten- en fruitverkoper zichzelf in brand had gestoken. De politie had zijn illegale stalletje in beslag genomen, waardoor de werkloze student niet langer zijn familie kon onderhouden. Het was de vlam in een hogedrukpan: op een aantal plekken gingen mensen de dagen erna de straat op om te protesteren tegen de hoge werkloosheid (14 procent), de hoge kosten van levensonderhoud, de corruptie en de mensenrechten. Ben Ali en een kring getrouwen rond hem (de Familie), verrijkt zich al jaren, ten koste van de gewone Tunesier. Tunesie telt ongeveer 10 miljoen inwoners, waarvan de meesten (96 procent) de islam aanhangen. Meer dan de helft van alle Tunesiers is jonger dan 20 jaar. Vanmiddag update vanuit Tunesie zelf met een kort interview met Radhia Nasraoui, advocate en mensenrechtenactivist.