Meer doden en internetoorlog, 10 januari 2011

Maandag 10 januari

In Tunesie loopt de zaak volledig uit de hand, met 50 doden (zie dodenlijst), maar Nederland en de Europese Unie zwijgen als het graf. Des te opmerkelijker in vergelijking met de Verenigde  Staten: die veroordeelt het geweld in Tunesie en riepen de ambassadeur op het matje in verband met het geweld, de censuur van internet en de schending van de mensenrechten. De Europese Unie manoeuvreert als gebruikelijk: mensenrechten waren tot op heden ondergeschikt aan economische belangen en dus werden er geen vervelende vragen gesteld. Hoog tijd dat Nederland het voorbeeld van de Verenigde Staten volgt en op zijn minst de ambassadeur ter verantwoording roept.  Hoog tijd dat Europese Unie op zijn minst indringende vragen stelt aan Tunesie.

Volgens journalist en mensenrechtenactivist Omar Mestiri 'Moet de internationale gemeenschap een eind maken aan deze massamoord. Vanmorgen nog kregen we meldingen door van lijken die zijn gevonden. We weten dat de omgeving van de president, of de president zelf het groene licht heeft gegeven voor het schieten op demonstranten. Het is onvoorstelbaar dat Europa nog steeds zwijgt omdat Tunesie een belangrijke partner is als het gaat om de veiligheid en economie van Europa."

INTERNETOORLOG

Sociale media als Facebook (2 miljoen gebruikers in Tunesie) spelen een sleutelrol in de informatievoorziening rondom de demonstraties en manifestaties in Tunesie. President Ben Ali schroomde daarom niet gevoelige sites en pagina's te blokkeren. Ook werden bloggers geintimideerd, zo meldt een bericht van Reporters zonder Grenzen. Overigens werd al censuur op politiek en sociaal gevoelige sites gepleegd. Dat is dus alleen maar meer geworden nadat de ongeregeldheden uitbraken half december. Tunesie staat op de lijst Vijand van Internet, van Reporters zonder grenzen. Natuurlijk proberen bloggers de censuur te ontwijken. Via programma's als Hotspot Shield leek dat aardig te lukken, vandaar dat de overheid een tegenaanval inzette op dit programma. De bloggers echterlaten zich niet meer intimideren: 'Wij zijn niet langer bang', zo staat in het bericht van Reporters zonder Grenzen te lezen. Journaliste in ballingschap Sihem Bensedrine, gebruikte in een telefoongesprek gisteren bijna dezelfde woorden: 'Wij zijn voorbij de angst.'

Toch hebben bloggers wel degelijk iets te vrezen in Tunesie. De afgelopen dagen werden minstens vijf internet-activisten gearresteerd volgens een ander bericht van Reporters zonder Grenzen. Inmiddels zijn daarvan drie al weer vrijgelaten, aldus advocate Radhia Nasraoui.