Victoire gearresteerd, deel vier


Maandag 6 juni 2011

Zo makkelijk geeft de echtgenoot van Ingabire, Lin Muyizere het niet op. Hij gaat in cassatie tegen de beslissing van de rechter dat drie van de negen documenten naar Rwanda mogen worden gestuurd. (zie 1 juni en 24 mei). Die drie documenten gaan namelijk deel uitmaken van het dossier van Victoire, en Muyizere wil dat voorkomen. Hij wil ook de negen documenten zien, om er zeker van te zijn dat het echt om documenten gaat die uit zijn huis komen. 

Waarom er drie documenten naar rwanda gestuurd mogen worden is nog niet bekend. De schriftelijke beslissing van de rechter is nog niet binnen. 

En lees hier artikel in de Groene van deze week over de inbeslaggenomen goederen en de gevolgen voor Victoire, haar partij en de Rwandese oppositie in ballingschap. Pagina 1pagina 2

Woensdag 1 juni, 13.00 uur. 

Drie van de negen documenten mogen naar Rwanda worden gestuurd, aldus de rechter. Deze deed zojuist uitspraak in de zaak van de huiszoeking in Zevenhuizen (zie hieronder, 24 mei). Niet bekend is om welke stukken het gaat. Ook is nog niet bekend waarom het ene document wel en het andere document niet naar Rwanda mag worden gestuurd. Lim Muyizere, de echtgenoot van Ingabire, gaat in beroep. Lees ook mijn artikel hierover in de Groene Amsterdammer van deze week. Zodra ik pdfjes heb, zet ik het artikel op mijn site. (Kan even duren, want ik heb alle MB's opgebruikt die de satelliet mij deze maand 'schenkt' en kan nu alleen nog basale dingen doen zoals post ophalen. Zelfs deze site bijwerken is een klus: uploaden duurt anderhalf uur!)Dinsdag 24 mei

"Een schoffering van het parlement" zo vindt CU-kamerlid Joel Voordewind. Alle materiaal dat in beslag werd genomen tijdens de huiszoeking bij het gezin van Victoire Ingabire, is al in maart ingezien door een Rwandese officier van Justitie. Dit ondanks beloften dat de Tweede Kamer vooraf zou worden geinformeerd. Hij stelt vandaag Kamervragen aan staatssecretaris Fred Teeven van Veilgheid en Justitie en minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

 "Ons leven is nu in gevaar", aldus geschokte vertegenwoordigers van de Rwandese gemeenschap. "iedereen die voorkomt in de documenten moet oppassen."

Op 13 december vorig jaar werd huiszoeking gedaan in Zevenhuizen bij de familie van de Rwandese oppositieleider Victoire Ingabire. Er werd veel materiaal meegenomen. De dag erna stelde Joel Voordewind vragen in de Tweede Kamer. Hoe of het mogelijk was dat er op verzoek van Rwanda huiszoeking werd gedaan, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken net een week ervoor steun had opgeschort vanwege gebrek aan politieke ruimte en vrijheid van meningsuiting. Staatssecretaris Teeven verwees naar correct gevolgde procedures en naar een VN-verdrag tegen de financiering van terrorisme die dat mogelijk had gemaakt. Een VN-verdrag overigens, waarvan nog niet duidelijk is of Nederland dat heeft getekend. De Tweede Kamer was niet tevreden en bevroeg de dag erna minister Uri Rosentahl van Buitenlandse Zaken. Die was in verlegenheid gebracht en beloofde dat er niks naar Rwanda zou worden gestuurd, voor hij de Kamer daarvan op de hoogte had gebracht. 

Afgelopen vrijdag kwam in Rotterdam de zaak van de huiszoeking voor de rechter. Die beslist voor 1 juni of er materiaal naar Rwanda mag worden gestuurd of niet. Maar tijdens deze rechtszitting vertelde de officier van justitie dat het materiaal al in maart door een Rwandese officier van justitie was ingezien. Rwanda heeft dus inzage gehad in alle documenten, zo bevestigen ook het Landelijk Parket en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Volgens het Landelijk parket is inzage een gebruikelijke procedure. Er mag niet worden gekopieerd, of documenten meegenomen. 

"Politiek onbehoorlijk", zo noemt Joel Voordewind de inzage. Uri Rosenthal heeft immers beloofd de Kamer vooraf te waarschuwen.Die belofte heeft betrekking op het sturen van materiaal naar Rwanda. Als dat officieel gebeurt, dan kan Rwanda de stukken gebruiken in het proces van Ingabire. Stukken ingezien hier in Nederland kunnen geen deel uitmaken van haar dossier in Rwanda. 

Maar het gaat in deze niet om correct gevolgde procedures van verdragen waar wel of geen handtekening onder staat. Het gaat om mensenlevens in deze. Uit berichten van de Engelse krant The Independent en BBC Newsnight bleek dat het leven van Rwandezen in Engeland gevaar loopt. Het Rwandese regime beraamt aanslagen op hen. Het spreekt voor zich dat de Rwandese gemeenschap zich zorgen maakt. Overigens had de echtgenoot van Victoire Ingabire Justitie gewaarschuwd de documenten niet zomaar aan Rwanda te laten zien. Dat dit mensenlevens zou kunnen  kosten.

Vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje gaat Joel Voordewind kamervragen stellen.

Lees ook de berichten op de Wereldomroep:

Franse tekst: http://www.rnw.nl/afrique/article/les-biens-d%E2%80%99ingabire-causent-des-soucis

Engelse tekst: http://www.rnw.nl/africa/article/inspection-ingabires-belongings-causes-worry