Presidentsverkiezingen 10 augustus 2010

'Blanco gestemd, geen duimafdruk 

Waar waren deze biljetten tussen maandagavond en woensdagochtend?

De uitslag wordt keurig genoteerd

Presidentsverkiezingen, 10 augustus 2010

De uitslag: woensdag 12 augustus 2010

Er zijn 5.178.492 Rwandezen die een briefje in de bus mochten gooien, er werden 5.049.302 briefjes teruggevonden, dus dat is een opkomst van 97,5%.

Kagame kreeg 4.638.560 duimafdrukken, dit is 93.08%. Minder dan verwacht en minder dan in 2003; toen won hij met 95%. Nummer 2 was Dr Jean Damascene Ntawukuriryayo van de Sociaal Democraten, met 5,15%.

Drie en een half uur na het bekend maken van de uitslag, volgde een granaataanslag.

Vrijdag 1 juli 2011

Vandaag viert Rwanda voor de 49ste keer haar onafhankelijkheid van Belgie. 

Paul Kagame is sinds 2000 officieel president van Rwanda. Daarvoor had hij na de genocide in 1994 als vice-premier en minister van Defensie officieus het meeste in de Rwandese melk te brokkelen. Hij is niet van plan om die macht zomaar over te dragen. Een grondwetswijziging die een derde termijn van zeven jaar mogelijk moet maken, loopt te veel in het internationale oog.  Kagame kan zich niet veroorloven dat hij een dergelijke ondemocratische stap neemt op het moment dat hij toch al scherp in de gaten wordt gehouden vanwege aanhoudende kritiek op het gebrek aan politieke ruimte en vrijheid van meningsuiting. 

Daarom wordt nu het land voorzichtig klaargestoomd om zijn vrouw Jeannette Nyiramongi als zijn opvolger te omarmen. In zijn laatste persconferentie vertelde Kagame dat zijn opvolger misschien dichterbij woonde dan iedereen dacht, namelijk bij hem in huis. Mevrouw Kagame (1962) is een paar jaar jonger dan haar echtgenoot (1957). In dezelfde persconferentie haalde Kagame weer eens uit naar Amnesty International en Human Rights Watch. Die moesten ophouden met het verspreiden van hun bevooroordeelde leugenachtige rapporten. Amnesty riep vorige maand Rwanda op tot herziening van de wetten op divisionisme en genocide ideologie, omdat deze gebruikt worden om politieke tegenstanders onschadelijk te maken.De stembussen in Rwanda gaan morgen om zes uur open, maar de uitslag is al bekend. Wat nog enige spanning brengt is het aantal Rwandezen  dat dit keer op Paul Kagame stemt. In 2003, na en frauduleus verlopen verkiezing, kreeg hij zo’n 95 procent van de stemmen. Technisch zullen de verkiezingen dit keer aanmerkelijk beter zijn georganiseerd.

TORA KAGAME SONG

Het is de sfeer van toenemende repressie en geweld die de internationale gemeenschap én de grote donoren zorgen baart. Diezelfde donoren houden zich overigens angstvallig stil. ‘Beacon of hope’ Rwanda is een van de weinige Afrikaanse staten met een gezonde economische groei en politieke stabiliteit; een autocratisch bewind wordt -tot op heden- op de koop toegenomen.

Opmerkelijk is de rol van Nederland deze verkiezingen. Nederlands ambassadeur Frans Makken in Rwanda is co- voorzitter van het nationaal verkiezingscomité (NEC) en als zodanig is Nederland daarmee medeverantwoordelijk voor een goed verloop van de verkiezingen. Makken werd covoorzitter omdat de voorzitter van het NEC lid is van de RPF, de partij van Paul Kagame. Op deze manier is de neutraliteit van het NEC gewaarborgd, vinden de donoren. De NEC is direct betrokken bij het proces rondom de aanpassing van de kieswet en daarnaast verantwoordelijk voor het verkiezingsproces. De NEC moet tevens toezien op een eerlijk verloop van de campagne.

 Wie niet aan de verkiezingen deelnemen zijn onder andere Victoire Ingabire Umuhoza van het UDF en Frank Habineza van De Groene Partij Rwanda. Zij zeggen dat het onmogelijk was hun partij in te schrijven, waardoor zij volgens de wet niet met de verkiezingen mee konden doen. Ingabire heeft huisarrest en haar wacht een proces onder meer vanwege banden met de Hutu-rebellengroep FPLR (de voormalige Interahamwe die een groot aandeel in de genocide in 1994 had). Ingabire kan levenslang krijgen. Enkele weken geleden werd Groene- vice-voorzitter André Kagwa Rwisereka vermoord.

 Van de grote donoren is de VS de enige die een waarnemersteam van enige importantie leverde. De delegatie bestaat uit 50 mensen en is al meer dan twee maanden in Rwanda. Het Gemenebest stuurde 13 waarnemers  een week van te voren. De EU stuurt niemand; het –volgens hen- politiek en economisch stabiele Rwanda heeft geen prioriteit; in 15 andere Afrikaanse landen vinden dit jaar ook verkiezingen plaats. Uit Afrika zelf komen de meeste waarnemers: zo’n 1500 tot 2000.

De voorlopige uitslag komt naar verwachting dinsdag of woensdag. Paul Kagame heeft dan een nieuwe termijn van zeven jaar voor zich. Vraag is of hij na zijn tweede termijn het stokje overdraagt, of dat hij de grondwet gaat veranderen, zodat een derde termijn volgens de wet mogelijk wordt.  Vraag is ook of hij de kans krijgt zijn tweede termijn uit te dienen. Er is een groeiende groep invloedrijke Rwandezen die hun positie niet willen opgeven vanwege het anti-corruptiebeleid van Kagame. Daarnaast is er een groeiende groep ‘angry young men’. Zij hebben er genoeg van te leven onder de schaduw van de alles overheersende en beheersende Kagame.