De risicofactoren van Rwanda

2 februari 2011

Reuters heeft een aardig overzicht van de belangrijkste risicofactoren in Rwanda. 

Opvallend is dat Reuters wel iets zegt over Victoire, maar niets over de detentie van andere leden van de oppositie zoals Bernard Ntaganda. Betekent dit dat zij zijn vergeten? Dat zij er niet toe doen volgens Reuters? 

De risicofactoren:

1. De arrestatie van Kayumba en de zijnen. Er loopt tegen hen een internationaal arrestaiebevel. Ze worden er van beschuldigd een groep rebellen in Oost-Congo te trainen. Allen zijn tot 20 jaar of meer veroordeeld 'in absentia'. De vier zeggen onschuldig te zijn. De aanklager zou bewijs hebben vervalst.

2. De gevangenschap van oppositieleider Victoire Ingabire. Als de wet zou worden gerespecteerd, zou ze vrijgelaten moeten worden. Er is namelijk nog geen procesdatum vastgesteld. Het proces tegen Victoire wordt een testcase voor de Rwandese rechtspraak. Kagame weet dat de ogen van de hele wereld op dit proces zijn gericht. Hoever kan en durft hij te gaan in het manipuleren van getuigen en het vervalsen van bewijs? 

3. De dagvaarding tegen de Amerikaanse advocaat Peter Erlinder, die in mei vorig jaar werd gearresteerd en na een paar weken op borg vrij kwam. De advocaat kwam naar Rwanda om Victoire bij te staan. Erlinder wordt ervan beschuldigd de genocide te ontkennen. 

4. De arrestatie van Paul Rusesabagina, de voormalige manager van Hotel Rwanda zal veel (media)aandacht trekken. 

5. Het onderzoek naar het neerschieten van het vliegtuig waarin de toenmalige presidenten van Rwanda en Burundi zaten. Het neerschieten, begin april 1994, betekende het begin van de genocide in Rwanda. Velen zijn ervan overtuigd dat het leger van Kagame hierachter zat.

De ruzies:

1. Kagame heeft ruzie met mensen die voorheen de beste maatjes met hem waren, politieke elite in en buiten Rwanda. 

2. Kagame heeft ruzie met hooggeplaatste officieren in het leger. Een aantal werd het afgelopen jaar gearresteerd; een aantal (waaronder Kayumba) vluchtte het land uit. 

3. Het lot van Laurent Nkunda, voormalig Tutsi-rebellenleider van het CNDP in Oost-Congo. Nkunda heeft sinds zijn arrestatie in 2009 huisarrest in Kigali. Congo heeft om uitlevering gevraagd. Als Nkunda daar terechtstaat, kan dat genante taferelen voor Kagame opleveren als Nkunda vertelt over de activiteiten van Rwanda in Kivu. Nkunda en Kagame onderhielden nauwe banden.

4. De politieke partij van Kayumba en de alliantie van die partij met FDU-Inkingi, de partij van Victoire zorgt voor een tegenwicht van formaat.