Blair nog adviseur van Kagame?

Maandag 4 maart 2013

Rwanda: Tony Blair schrijft flauwekul

Leden van de Rwandese oppositie blijven doelwit, zelfs als ze in de gevangenis zitten. De secretaris van de Socialistische Partij, die een gevangenisstraf van drie jaar uitzit in de Kimironko gevangenis, werd op 26 februari zodanig gemarteld dat hij in coma raakte. Hoe het met hem is, weet geen mens, zelfs zijn familie heeft nog geen contact met hem gehad.

Een paar weken geleden schreven Tony Blair en de Amerikaanse filantropist Howard Buffet een artikel in de Financial Times over het stopzetten van hulp aan Rwanda. Dat was dom vonden ze, wat dat zou wel eens een einde kunnen maken aan de enige echte economische sucesstory in Afrika. Tony Blair is een hele goede vriend van de Rwandese president. Howard Buffet zal dat ook wel zijn, ik ken hem niet, dus moet het even opzoeken. 

rwandaverkiezingen-1.jpg


Hun redenering is natuurlijk flauwekul. Al was het alleen maar dat Rwanda helemaal niet zo'n economisch wonder is als Paul Kagame en zijn RPF ons willen doen geloven. Volgens de Wereldbank hebben de Rwandezen te maken met massale armoede en grote ongelijkheid. Tussen 1985 en 2011 verdubbelde het aandeel van de rijken wat betreft het Bruto Binnenlands Product van 24% naar 43%, terwijl dat aandeel van de armen met de helft afnam: van 4,4% naar 2,1%. Volgens het Nationale Ontwikkelingsprogramma van de VN leeft 75 procent van de Rwandezen beneden de armoedegrens van 1,25 dollar per dag. En In Kigali mogen dan elke kantoorkolossen gebouwd worden, in de rest van het land stagneert de ontwikkeling volledig. Daarbij komt dat de meeste bedrijvigheid in handen is van Paul Kagame en de RPF.  Zo is Kagame niet alleen president en voorzitter van de RPF, maar ook president-directeur van het bedrijvenconglomeraat Crystal Ventures. Mevrouw Kagame heeft de theehandel stevig in handen. Economische groei voor een bedrijf is meestal alleen mogelijk als ze zich pro-RPF opstellen en goede banden hebben met de partij.

Tel daarbij op dat het landbouwbeleid van Rwanda er voor zorgt dat boeren geen zeggenschap hebben over hun eigen producten, oogsten en markten. Ze krijgen voorgeschreven wat ze moeten telen en worden gedwongen hun oogsten te verkopen aan coöperaties voor een te lage prijs. De RPF controleert de opslag, het transport en de verkoop.

Rwanda is stabiel, dankzij de dominantie van RPF en Kagame. Die zorgen ervoor dat de oppositie in de gevangenis wordt gegooid, bedreigd of zelfs vermoord. Die zorgen ervoor dat persvrijheid een lachertje is. Blair en zijn vriend steunen dus een dictatoriaal en onderdrukkend bewind. In 2017 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen. Er zijn veel signalen die er op wijzen dat Kagame een wijziging van de grondwet voorbereidt die het mogelijk maakt dat hij voor een derde keer als president wordt gekozen. Kagame heeft er alle baat bij president te worden. Zonder die titel loopt hij alle kans op een enkeltje naar het Internationale Strafhof in Den Haag. Kagame heeft meerdere malen laten blijken daar bang voor te zijn.


De volgende buitenlanders –veelal Amerikaan-  maken deel uit van president Kagames adviesraad PAC (Presidential Advisory Council). PAC bestaat sinds september 2007 en adviseert de president over mogelijke strategische ontwikkelingen van zijn land.

Aan hen is de vraag voorgelegd of zij nog wel in de raad willen zitten van president Kagame na alle kritiek op de verkiezingen en het repressieve klimaat in Rwanda. 

Tony Blair heb ik al eerder een reactie gevraagd, maar nog niet ontvangen. De antwoorden verschijnen op deze pagina.


ADVISEURS KAGAME:


Tony Blair            Voormalig  Eerste Minister Groot-Brittannië

Scott Ford            Tot voor kort president en CEO van Alltel, een groot Amerikaans telecombedrijf.

Sir Tom Hunter     Schots ondernemer en een van de rijkste mannen van Schotland, mede-oprichter van het Clinton-Hunton fonds, dat de economische groei van Afrika wil bevorderen.

Dr. Clet Niyikiza    Vice-president van GlaxoSmithKline (GSK) , een van de grootste pharmaceutische bedrijven ter wereld.

Mevrouw Kaia Miller Oprichter van  Aslan Global, een in Boston, VS, gevestigd adviesbureau. Ze is onder meer adviseur bij de Wereldbank

Joe Ritchie            Honorary Consul voor Rwana in Chicago, VS, oprichter van Fox River Financial Resources, een van ‘s werelds slimste handelaren in opties, en tegenwoordig CEO van de Rwanda Development Board (RDB)

Michael Roux         Honorary Consul voor Rwana in Australie, onder andere voorzitter Asian Markets van KPMG en de oprichter van Roux International.

Eliane Ubalijoro     docent aan de McGill universiteit in Montreal, instituut voor Internationale Ontwikkeling.

Pastor Rick Warren  fanatiek dominee en oprichter van Saddleback Church in de VS en groot fan van Kagame.

Michael Porter        hoogleraar aan Harvard, VS en oprichter van de Monitor Group, managing consultants.

Dale Dawson           Bankier in Arkansas, VS

Michael Fairbank     voormalig directeur en oprichter van The OTF Group, ontwikkelingsadviseurs, met het hoofdkantoor in de VS