Oost-Congo veilig? Ja, zegt VN-baas Kobler


Maandag 4 augustus 2014

Oost Congo veilig?

Martin Kobler, de baas van de VN veiligheidstroepen in Congo, vertrekt naar de Veiligheidsraad in New York om verslag uit te brengen over de veiligheidssituatie in Oost-Congo. Hij is redelijk tevreden zei hij tegen Radio Okapi, de radio van VN-vredesmacht Monusco. Vergeleken met de vorige keer dat hij zich daar meldde is de situatie sterk verbeterd. De vorige keer dat Kobler bij de Veiligheidsraad was, bombardeerden de rebellen van M23 de stad Goma. M23 is nu weg, zegt Kobler. Of dat echt waar is valt te betwijfelen, ze hebben in ieder geval een gevaarlijke erfenis achter gelaten. 

Sinds M23 is gevlucht vorig najaar, worden overal in Noord-Kivu wapens gevonden. Ik krijg regelmatig foto's van zo'n vondst opgestuurd. Dit weekend stuurde een lokale hulporganisatie een nauwkeurige opsomming van wat er in één enkel depot werd gevonden: 1 raketwerper die pantserwagens onschadelijk kan maken, 12 kanonnen met een bereik van 400 meter, 10 mortieren die een helikopter uit de lucht kunnen schieten, 96 kleine raketwerpers, 500 mijnen en dan natuurlijk nog de nodige ammunitie. Of deze wapens braaf zijn overgeleverd aan Monusco of het Congolese leger is niet duidelijk, de lokale NGO zegt dat ze de informatie hebben van een kolonel die nu het bevel voert over het depot. Dat kan natuurlijk iemand van het Congolese leger zijn, maar het kan net zo goed een mai mai rebellen kolonel zijn. 

Ik kan me heel goed voorstellen dat rebellenclubjes naarstig op zoek zijn naar deze depots om deze voor eigen gebruik aan te wenden. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat gewone burgers de zo'n depot vinden, de wapens niet overdragen, maar proberen te verkopen aan de hoogste bieder. Ik las dat een Kalashnikov de afgelopen twee jaar in waarde is gestegen van 20 dollar naar 200 dollar. Tel uit je winst dus. 

In The Guardian staat een verhaal over mannen, vrouwen en kinderen die in de Oostelijke provincie maandenlang als sexslaven en mijnslaven worden gebruikt door (voormalige) stropers. 

Als ik Martin Kobler was, dan zou ik niet erg enthousiast zijn over de verbeterde veiligheidssituatie in Oost-Congo. Maar ja, ik ben niet Martin Kobler die moet aansturen op een geleidelijke terugtrekking van Monusco uit het gebied. Hoe doe je dat? Door te zeggen dat het er allemaal een stuk veiliger op is geworden!

Maandag 28 Juli 2014