Nieuwe oorlog in Kivu?

Dinsdag 25 januari 2011

CONGO, NOORD-KIVU: Eindelijk weer eens een bericht van mijn vrienden uit Noord-Kivu. Daar is de situatie bijzonder onrustig. Zo onrustig dat zij hun moestuinen in Walikale moesten verlaten. Vooral in het gebied Walikale - Masisi - Goma wordt veel geplunderd en is veel geweld. Toch maken zij ondanks alle onrust, al weer plannen om terug te gaan. Al doen zij dat wel met angst in het hart, omdat veel van wat zij het afgelopen jaar hebben gepland en gebouwd, zal zijn vernield. Ze vertelden ook dat de mijnen -officieel dit najaar gesloten door president Kabila om meer rust in het gebied te krijgen- niet echt gesloten zijn: gewapende bendes en militairen maken zich meester van de grondstoffen.

Vrijdag 24 december

Oost-Congo: Het offensief in Noord- en Zuid-Kivu tegen de Hutu-rebellen van de FDLR, pakt slecht uit voor de mensen in buurprovincie Katanga. De FDLR wijkt namelijk uit naar deze provincie met alle gevolgen van dien voor de bevolking. Hun huizen worden geplunderd, hun veestapel gestolen. Ook durven de mensen zich niet meer te verplaatsen en niet meer te werken op het veld. Honger dreigt. Vredesmacht Monusco bevestigt de berichten van de aanwezigheid van de FDLR in Katanga; zij werkt samen met de FARDC om de bevolking zoveel mogelijk te kunnen beschermen zegt woordvoerder Mamadou Gaye. De FDLR wordt steeds verder zuidwaarts geduwd door het offensief van de FARDC, het reguliere Congolese leger. Van Noord-Kivu verplaatsten milities zich naar Zuid-Kivu en nu dus richting Katanga.

Intussen nestelt de CNDP (voormailge Tutsi-rebellen, nu officieel bij FARDC, maar de facto onder leiding van Bosco Ntaganda) zich stevig in Masisi (Noord-Kivu).

Monusco versterkt haar activiteiten in het gebied tijdens de feestdagen.

20 december 

Kivu, Congo: Volgens de radiozender van vredesmacht Monusco, Radio Okapi, is het reguliere Congolese leger bezig met een hernieuwde poging de FDLR (Hutu-rebellen) uit het gebied te verdrijven. Er zijn meldingen van hevige gevechten rond een aantal dorpen ten zuiden van Walikale, waaronder Busurungi, Shario, Maroc, Isenge en Karaba. Gevreesd wordt voor een heus kerstoffensief.

Vrijdag 12 november De situatie in Noord Kivu wordt steeds grimmiger. Het krioelt er van de CNDPers, (voormalige Tutsi-rebellen die nu zijn ingelijfd bij het reguliere Congolese leger). Bosco (voormalig officier van het CNDP, en gezocht door het internationaal strafhof), moet er van Kabila orde op zaken stellen. Maar de meeste CNDPers hebben het te druk met het jatten van grondstoffen, terwijl de mijnen officieel zijn geslotenDaarnaast is het CNDP uiteengevallen: een deel is loyaal aan Bosco, een ander deel steunt nog steeds hun gearresteerde leider Nkunda. De voormalig Rwandese generaal Kayumba heeft nauwe banden met de laatste groep. 

9 november 2010

Vorige week was er een ontmoeting tussen de ministers van Defensie van Congo en Rwanda. Het lijkt dat hier de laatste puntjes op de ‘i’ werden gezet voor een groot Rwandees offensief in Noord-Kivu.  Het CNDP wordt aangevuld met militiaren en materieel uit Rwanda en luistert steeds minder naar hun Congolese chefs in Kinshasa.

Volgens mijn contacten in Noord-Kivu wordt de situatie daar steeds zorgwekkender. Het CNDP, voormalige Tutsi-rebellen die tegenwoordig officieel geintegreerd zijn in het reguliere Congolese leger, krijgt versterking van Rwandese soldaten. 

Niet alleen soldaten stromen vanuit Rwanda het land in, ook wapens en gevechtswagens komen de grens over. Volgens ooggetuigen wapperen niet-Congolese vlaggen al in Kilorirwe en Bwiza. Daarnaast worden posities, die eerst door het CNDP werden ingenomen, nu bezet door het CNDP-nieuwe formule’.  

Het CNDP gehoorzaamt nauwelijks nog aan haar niet-CNDP-officieren. Lagere CNDPers geven bevelen aan hogere officieren van het reguliere leger (FARDC). Nog een negatief teken: Jules Mutebutsi (vriend van Nkunda) is nu eveneens in Masisi; hij komt zijn compaan Bosco Ntaganda (CNDP) een handje helpen. Ntaganda wordt gezocht door het Internationaal Strafhof.  Ntaganda op zijn beurt is aangezocht door Didier Etumba, de opperbevelhebber van het Congolese leger, om orde op zaken te stellen in Noord-Kivu: steeds meer CNDP’ers graaien en graven naar de grondstoffen en weigeren het gebied te verlaten, ook al krijgen ze daartoe het bevel. Ook nadat Kabila alle mijnactiviteiten in Oost-Congo verbood. Resultaat: de burgerbevolking werkt niet meer in de mijn, verdient nu helemaal niets meer, terwijl de militairen vrij spel hebben.

De veiligheid in de stad Goma gaat volgens ooggetuigen, steeds verder achteruit. Aanslagen en ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Ook de weg tussen Goma en Kanyabayonga is zeer onveilig.  Een groot deel van Masisi staat inmiddels geheel onder controle van het CNDP.  Volgens mijn bronnen worden de lokale burger-bestuurders gemilitariseerd en staan ze onder direct toezicht van militairen. 

 

Grote vraag is natuurlijk: waar is in dit alles de VN-vredesmacht Monusco?