Monusco in luikekkerland

Vrijdag 11 januari 2013

In  Kampala (Oeganda) zijn deze week de vredesonderhandelingen weer begonnen tussen de Congolese regering en de rebellen van M23. Veel schot zit er nog niet in.

Met de voortgang rondom de neutrale Afriaanse vredesmacht gaat het wel plots hard volgens het Congolese dagblad Le potentiel. Het is nog een slechts een kwestie van enkele dagen voor die vredesmacht in Oost-Congo wordt gestationeerd. De vredesmacht staat onder leiding van Tanzania, maar zal opereren onder het gezag van VN-vredesmacht Monusco. Het is de uitkomst van beraad tussen de ministers van Buitenlandse Zaken uit het Grote Merengebied in Addis Ababa (Ethiopie) deze week.

IMG 0601


De VN-vredesmacht 'bewaakt' grensplaats Bunagana, in Noord-Kivu. Twee weken na het nemen van deze foto was Bunagana in handen van M23. Foto: Anneke Verbraeken, 24 juni 2012.

Le Potentiel zet grote vraagtekens bij de komst van deze vredesmacht. Niet alleen omdat nog volstrekt onduidelijk is in welke vorm en onder welk mandaat deze vredesmacht gaat opereren, maar ook omdat ze niet aan de grens met Rwanda en Oeganda, maar meer in het binnenland van Kivu wordt gestationeerd:  in Walikale, Masisi, Beni en Lubero bijvoorbeeld. 


Dinsdag 10 Juli 2012

Wat de afgelopen week in ieder geval heeft laten zien is het echec van Monusco. Twee weken geleden nog, nodigden ze alle pers uit om met eigen ogen te komen zien hoe goed ze het wel niet deden en dat het wapengekletter in hun mond, ook echt zou uitmonden in werkelijk gekletter van wapens als de bevolking zou worden bedreigd. Of, zoals een commandant dreigde die de brug bewaakte tussen grensplaats Butagana en Rutsuhuru verder naar het zuiden: "Als de rebellen het ook maar wagen naar deze brug te kijken, dan gaan we schieten. Deze brug is te belangrijk als aanvoerlijn voor ons en voor de bescherming van de bevolking." Twee weken later is niet alleen Butagana, maar ook Rutsuhuru in handen van M23 en is de brug dus ingenomen. Ben benieuwd of Monusco nog heeft geschoten, maar ik ben bang van niet. Ik ben ook benieuwd wat is is gebeurd met de ontheemden die onderdak hadden gevonden in een school, een paar honderd meter van de brug. Zij moesten in april vluchten vanwege de gevechten, waarschijnlijk zijn ze nu dus verder getrokken. 

drcmonusco-3.JPG

Monusco, sinds 1998 in het gebied om de bevolking te beschermen, is de duurste vredesoperatie ooit van de VN. Er is veel kritiek op Monusco: ze doen niks, zijn slecht geïnformeerd spreken de taal niet, en het belangrijkste van alles: ze zijn absoluut niet in staat de burgerbevolking te beschermen. 

De Indiase, Zuid-Afrikaanse en Urugayaanse soldaten lopen inderdaad niet over van enthousiasme om hun hachje te wagen in een land waarvan ze de mensen en de cultuur niet begrijpen en het klimaat vreselijk vinden. Of zoals een van de officieren zei: "Dit is niet mijn land, ik heb hier geen enkele band mee, dus waarom zou ik echt mijn best doen?" Het is tekenend voor de inzet van Monusco. Meest pregnant is misschien wel dat Monusco niet zichzelf beschermt, maar een buitenlandse firma inhuurt voor de meest strategische gebouwen. 

Inmiddels trekken de rebellen dus richting Goma. Het hoeft er niet op te duiden dat ze de stad ook daadwerkelijk zullen aanvallen. Alleen al het gebaar zorgt ervoor dat president Kabila hen zeer ernstig moet nemen en ontvankelijker zal moeten zijn voor hun eisen. 

Maandag 13 juni 2011

In Congo (DRC) zijn er nog maar een paar weken te gaan. Dan moet iedere Congolees die kan stemmen, geregistreerd zijn. Volgens het officiele orgaan dat de registratie en straks de verkliezingen begeleidt het CENI, zijn nu ongeveer 25 miljoen van de in totaal 30 miljoen kiesgerechtigden ingeschreven. De sfeer in Congo gaat er met de naderende presidentsverkiezingen niet op vooruit. De twee belangrijkste opposanten  Tshisekedi (Union pour la Démocratie et le Progrès Sociale, UDPS) en Vital Kamerhe (Union pour la Nation Congolaise, UNC) waren dan ook afgelopen tijd in het buitenland om aandacht te vragen voor het verslechterende politieke klimaat. Kamerhe was in Brussel, Tshisekedi had zijn zieke, oude lichaam naar Londen verscheept. 

Deze dagen wordt ook gesproken over voortzetting van het Monusco-mandaat. Officieel loopt het mandaat van de VN-vredesmacht tot 1 juli van dit jaar. Maar iedereen is het er wel over eens dat terugtrekking zo vlak voor de verkiezingen niet zo'n erg geslaagd idee is. Het mandaat wordt waarschijnlijk met een jaar verlengd. Discussie is er wel over de rol van Monusco tijdens de verkiezingen. Er zijn er veel die willen dat Monusco haar passieve rol verlaat en de supervisie krijgt. 


Maandag 23 mei 2011

In de Democratische Republiek Congo dwalen zo'n 1,7 miljoen ontheemden rond, voornamelijk in het oosten. Ze kunnen niet terug naar hun eigen huis, vaak maar een tiental kilometers van hun vluchtelingenkamp. Hutu-rebellen van FDLR maken het oosten van Congo nog steeds onveilig, maar ook de Tutsi-soldaten van de CNDP, officieel geintegreerd in het leger van Congo, drukken een zwaar stempel op het gebied. Ontvoeringen, bedreigingen, verkrachtingen en moorden zijn aan de orde van de dag. De Congolese regering vindt echter dat 'de transitie' zoals het wordt genoemd, de goede kant op gaat en wil dat Monusco, de VN-vredesmacht,een begin maakt met zich terug te trekken. Secretaris generaal Ban Ki-Moon is het daar niet mee eens. Hij vindt dat er van al die rondzwervende rebellen, een aanzienlijke dreiging uitgaat. Het VN- mandaat loopt 30 juni af, maar de VN kijkt of het mandaat verlengd moet worden en of Monusco een rol kan spelen bij de presidentsverkiezingen. Zoals het er nu naar uitziet zal het mandaat waarschijnlijk wel verlengd worden, ook al vindt Congo dat niet nodig. Op dit moment telt de VN-vredesmacht in Congo bijna 20.000 soldaten en 1500 politieagenten. 

Vrijdag 21 oktober 2010

En om verder op te vrolijken hedenochtend: De volgende dorpen in Walikale en Masisi (Noord-Kivu) zijn aangevallen en geplunderd: Kinyumba, Ngundi, Kishee, Kinyaongo, Lwibo, Buboa, Butsindo, Kilambo, Lukweti, Kabiritsi, Bulewa, Mandimu, Misheeshe, Maniema, Mutongo, Muirya, Limangi, Robe, Kyabura, Misau, Matembe, Katiri, Muroba, Kiarachi, Kalambairo, Itondo, Kaseke, Misoke, Burumbi, Rungoma, Buetsi, Bwendero, Buchira, Buhato, Bukala, Bubolwa, Buseremara, Bwambira, Ndurumo,

Het moorden gebeurt in alle stilte omdat alle hulpverleners het gebied hebben verlaten. De lokale mensenrechtenorganisaties smeken Human Rights Watch etcetera om terug te keren in het gebied. VN-macht Monusco is er wel. Volgens de lokale organisaties kijken ze slechts toe hoe de dorpen worden uitgemoord.