Goma: een dag uit het leven van een student

Donderdag 31 januari 2013

De studenten van de Universiteit van Goma zijn aan het staken, zo meldt een smsje. Ze moeten 300 tot 600 dollar meer collegegeld gaan betalen, een fortuin, dit is meer dan een verdubbeling. De universiteit telt (volgens de Afrikaanse koepel voor universiteiten) zo’n 4500 studenten en werd geopend in de roerige begin jaren negentig als satelliet van de universiteit in Kisangani, zo’n 500 kilometer verderop. De universiteit maakte kennis met de stroom aan Rwandese vluchtelingen na de genocide in 1994, werd afgesneden van Kisangani met de gevechten in 1998 tussen rebellen en het Congolese leger en moest zich tijdens de grote oorlog en de naweeen er van (1998-2003) staande zien te houden van enkel de collegegelden.

Wie nu de universiteit bezoekt ziet verveloze klaslokalen, studenten op elkaar geperst als haringen in een ton. Elektriciteit is er niet, computers zijn er ook niet. Het is een afgetrapte bende. Vervallen, vies, vuil hoopt zich overal op. Een van mijn contacten werkt als Engelse prof aan deze universiteit. Het is een verschrikkelijk aardige man, maar Engels spreken kan hij niet. Verstaan wel een beetje. De studenten kunnen van alles van hem leren, hij weet veel over het kweken van groenten bijvoorbeeld, maar geen Engels.

Ik heb bewondering voor de studenten. Ze doen er alles aan om hun collegegeld bij elkaar te scharrelelen. Pakken alle werk aan, maar hebben vaak niet genoeg te eten. Ze moeten studeren in bizarre omstandigheden. Sommige studenten zijn wanhopig en stelen van hun mede-studenten. Geweld, grof geld is geen uitzondering op de universiteit.

Op dezelfde dag dat de studenten in Goma in staking gingen, werden twee studenten van de technische Hogeschool in Goma doodgeschoten op de campus. Nog onduidelijk is door wie dit gebeurde. Was het een medestudent? Was het de Nationale Politie? Waren het de rebellen?

Het gerucht ging dat de Nationale Politie had geschoten. Die had namelijk een paar uur eerder twee lokale journalisten gemarteld. Waarom? De geruchtenstroom was dik en gevarieerd.

In de pers wordt gemeld dat alles rustig is in Goma.