Ivoorkust, deel 2 van dag tot dag

Duizenden en duizenden proberen geld van bank te halen

Maandag 28 maart

Mijn Zuid-Afrikaanse collega stuurt dagelijks een mailtje om me op de hoogte te houden van de situatie in Abidjan. Elke keer weer leerzaam en zo weet ik tegelijk ook dat er niets met hem aan de hand is. Gisteren ontbrak dat mailtje en ik maakte me zorgen. Net voor ik op het punt stond zijn hotel te bellen, viel hij dan toch in mijn brievenbus, zij het met onrustbarende tijdingen. Zijn lunch was bijna van zijn bord geschoten door een stel soldaten die rebellen achtervolgden, hij had een angstig uur moeten wachten bij een wegversperring (ze wilden zijn camera confiskeren) en hij was die nacht bij een steunbijeenkomst geweest voor president Gbagbo. Duizenden en duizenden hadden zich bij het presidentieel paleis verzameld, schreef hij. De bijeenkomst was georganiseerd door de onvermoeibare leider van de Jonge Patriotten. Mijn collega gaat hem een dezer dagen interviewen. Die leider is inderdaad iemand om in de gaten te houden; hij heeft grote invloed o heel veel jongemannen. Als het op vechten aankomt dan zijn zij een factor om rekening mee te houden. 

De situatie in Ivoorkust verslechtert met de dag. Beide presidenten geven geen duimbreed toe. Dat hun starre houding elke dag weer mensenlevens kost, schijnt ze niet te deren. Het lijken twee jongetjes die vechten om dezelfde speelgoedauto. Ouattara ondertussen heeft een bemiddelingspoging van de Afrikaanse Unie afgewezen. Hij zou niet zijn geraadpleegd over de beoogd leider leider van de delegatie, José Brito de minister van Buitenlandse Zaken van Kaap Verdië. Ouattara vindt Brito volstrekt ongeschikt.

 

Woensdag 23 maart

Vandaag en morgen zijn de 15 leiders bij elkaar van de economische unie van west-Afrikaanse landen. Ze bespreken de toestand in Ivoorkust. Drie maanden geleden waren ze niet in staat Gbagbo te laten aftreden, het zal dit keer niet anders zijn. Een woordvoerder zei alvast dat we geen nieuwe maatregelen hoefden te verwachten. Het kost een paar centen zo'n tripje naar Kenia, maar dan heb je ook niks. Ouatarra ondertussen heeft een rapport laten maken over de misdaden tegen de menselijkheid van Gbagbo. Dat wil hij naar het Straftribunaal in Den Haag sturen. Ondertussen worden de bewoners van Abidjan steeds angstiger. Het geweld neemt toe, het gebied waarin het geweld plaatsvindt wordt steeds groter. Onuci, de VN-vredesmacht schat het aantal doden sinds de verkiezingen eind november op zo'n 440. De VN beschuldigt Gbagbo zware wapens als  mittrailleurs, mortieren en lanceerraketten te gebruiken. Ouattara op zijn beurt beschuldigt de VN de bewoners van Abidjan onvoldoende te beschermen. Het zou de opmaat kunnen zijn voor militair ingrijpen van h. Deze zorgen ervoor dat Gbagbo zijn presidentschap moet opgeven en zetten Ouattara op de troon. De bezettingsmacht blijft een paar jaar om voor stabiliteit te zorgen en wordt betaald met cacao, rubber en koffie. De enigen die er weinig mee opschieten zijn de Ivorianen zelf.


22 maart 2011

Ivoorkust: 
In Abidjan vond gisteren een enorme bijeenkomst plaats. Zo'n 50.000 jongeren -veelal leden van de Jonge Patriotten - marcheerden naar her legerhoofdkwartier om zich te laten rekruteren. In het gedrang werd tenminste één jongere doodgedrukt en raakten tientallen gewond. De jongeren waren opgeroepen zich te melden bij het leger door de leider van de Jonge Patriotten Charles Blé Goudé. Het leger staat nog achter Gbagbo. Door de jongeren op te nemen in het leger, hoopt Gabgbo de jongeren in de hand te houden. Zij vormen een gevaarlijk lont in het kruitvat dat Abidjan heet. Ze willen dolgraag vechten. Aan de andere kant is de rekrutering van jongeren niet bepaald een vreedzaam signaal in een stad die toch al op ontploffen staat.

18 maart 2011
Abidjan, Ivoorkust
Volgens VN-woordvoerder Hamadoun Touré zijn er gisteren tussen de 25 en 30 mensen neergeschoten en raakten 50 tot 60 mensen gewond in de wijk Abobo. Volgens de VN waren soldaten van Gbagbo verantwoordelijk voor dit bloedbad; een van de grootste sinds de verkiezingen eind november vorig jaar. Er zijn nu 10.000 VN-manschappen in Ivoorkust. Zij moeten de bevolking beschermen. Ze hebben overigens ook als mandaat om Ouattara te beschermen en het Golfhotel waar hij nu al maanden zit. De VN-woordvoerder beloofde maatregelen. EU-commissaris Kristalina Georgieva riep afgelopen donderdag op om Ivoorkust niet te vergeten. Volgens haar is de situatie ernstiger dan in Libie.

Sinds dinsdag wordt er meer en meer gevochten in Abidjan, niet alleen meer in de wijk Abobo. Zo werd gisteren bij de VN-basis zelf ook gevochten. Het pro-Gbagbo-kamp vindt namelijk dat de VN zich helemaal niet neutraal opstelt, maar openlijk voor Ouattara kiest. De VN is namelijk heel snel, samen met de Fransen, nadat de stemmen waren geteld, met de uitslag naar het hotel gegaan waar Ouattara verbleef. Daar hebben zij hem uitgeroepen tot president. De uitslag van de verkiezingen was ook eerder op de Franse televisie te zien, dan in Ivoorkust. Dat zit Gbagbo en zijn aanhangers erg dwars. Ook het feit dat de VN zelf alle stemmen nog een keer heeft nageteld en heeft gecontroleerd op legitimiteit vinden ze een inbreuk op de souvereiniteit van hun land. Het was immers de eigen kiescommissie die constateerde dat er geknoeid was met de stemmen in het noorden en daarop de stemmen uit dit gebied annuleerde, waardoor Gbagbo kon winnen.