Oude voorpagina's november 2010

Woensdag 17 november

Vanochtend landt Sylvestre Bwira op Schiphol. Sylvestre werd in augustus ontvoerd en na een week meer dood dan levend teruggevonden. Hij was gemarteld en zat opgesloten tussen de rottende lijken. Hij komt naar Nederland voor onderzoeken. Maar moet wel de gewone asielprocedure doorlopen. Het betekent dat hij eerst een aantal dagen wordt opgesloten. Op Schiphol. Mja.  Hij land om half acht, dus het is echt een vroegertje vandaag.

Vanmiddag kans op een bliksembezoek van de Rwandese advocaat van Victoire. Niks is nog zeker, maar als hij komt dan is het fijn als hij met een paar journalisten kan praten. Ben zeer benieuwd naar zijn verhaal.

Dinsdag 16 november

Vanmiddag geef ik een gastcollege aan de Haagse Hogeschool over Rwanda aan eerstejaars studenten International Public Management. Ja ja.  De eerste alinea op hun site luidt: Droom jij ervan om overheidsbeleid vorm te geven? Heb jij weleens het idee dat je een probleem van wereldformaat beter zou kunnen aanpakken dan overheden en internationale organisaties het nu doen?

De opleiding lijkt de Rwandese president Paul Kagame op het lijf geschreven. 

Dilemma: er gebeurt van alles, mijn vingers jeuken, maar ik kan er nog niet over schrijven. Oei!

Vandaag komt het rapport uit van de Rwandese Ombudsman. 'His masters voice' The New Times loopt er alvast op vooruit. Het artikel bericht zeer uitgebreid over gesjoemel met koeien. Helemaal onderaan vermeldt het in één zin, zonder bedragen te noemen, dat er aanzienlijke corruptie is geconstateerd bij de uitbesteding van overheidsopdrachten. Daarboven staat dat er 43 klachten zijn gekomen over rechtszaken die oneerlijk zouden zijn verlopen. 36 klachten zijn afgehandeld. Of de klachten terecht waren staat er niet bij. Vandaag wordt er over het rapport gediscussieerd in het parlement. Mooi staaltje van facadepolitiek in een land waar 60 procent van de mensen onder de armoedegrens leeft.

Maandag 15 november

Wordt een drukke week: er is van alles gaande op het Rwanda-Congo-vlak en woensdag is de prestigieuze Kees Lunshoflezing in Nieuwspoort met de lezing van voormalig minister-president Ruud Lubbers (CDA) en een verslag van zijn wederwaardigheden op het Binnenhof van Nieuwspoortrapporteur 2010 en journalist Joris Luyendijk. 

Donderdag reis ik af naar Gent voor het jaarlijkse congres van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Maar ga eerst langs wat mensen in Antwerpen en Brussel om met hen te praten over Victoire, Rwanda, Sylvestre en Congo.

En dan gebeurt er natuurlijk ook nog van alles rondom de Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire. Zij moet voorlopig in de gevangenis blijven. Steeds meer mensen dringen er op aan dat Nederland niet alleen de begrotingssteun intrekt, maar ook sectorale steun voor het rechtssysteem. Je kunt niet meer volhouden dat dit onafhankelijk functioneert. Nederland is een van de grootste sponsors op dit gebied: het gaf geld voor de bouw van een gevangenis en gerechtsgebouwen, het Institute for Legal Practice and Development (ILPD), de opleiding van rechters en de opleiding van de directeur van het ILPD.

Vorige week:

Zaterdag 13 november Oppositieleidster Victoire Ingabire komt niet op borgtocht vrij, zo besliste de rechter gisteren, ook al was hij niet tevreden met het bewijsmateriaal dat voorlag; dat rammelde. Het proces tegen Victoire start over 30 dagen. Lees hier verder. 

Op vrijdag 12 november kwamen de antwoorden binnen op de Kamervragen van Klaas Dijkhoff (VVD) en Arjan el Fassed (GL). Het gebrek aan vrijheid van meningsuiting, het gebrek aan politieke ruimte voor de oppositie en de arrestatie van oppositieleidster Victoire Ingabire zijn voor de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, geen redenen om nu de begrotingssteun aan Rwanda stop te zetten. 6 december praten minister en Tweede Kamer met elkaar verder. Lees hier verder.

Donderdag 11 november Een werkelijk verbijsterend bericht (of misschien toch ook niet): Gisteren verklaarde een vroegere bodyguard van Kagame voor het straftribunaal in Arusha dat de vroegere leider van de Interahamwe, Robert Kajuga, in feite voor de RPF (Tutsileger van huidig president Paul Kagame) werkte. De Interahamwe (Hutu's) waren tijdens de genocide in 1994 verantwoordelijk voor het afslachten van duizenden Tutsi's.  Nu de leider van de deze 'moordorganisatie' voor de Tutsi's bleek te werken, werpt dat een compleet ander licht op de gebeurtenissen. Robert Kajuga is zelf overigens een Tutsi.

Sylvestre Bwira, de Comgolese mensenrechtenactivist weet wanneer hij naar Nederland komt, maar durft de datum niet te mailen of te smsen. Bang dat zijn tegenstanders het bericht zullen oppikken. 

Maandag 8 november Eindelijk weer een dagboekje geschreven. Over de persconferentie afgelopen maandag van de Rwandese delegatie. Er werd vooral veel gezwegen. Dan is het onthullend wie praat! Zo onthullend dat ik eens ging zoeken. En wat bleek? Een van de grootste praters werd beschouwd als een spion voor de RPF toen hij nog ambtenaar in Belgie was!  Lees hier wie zweeg en wie niet.